In Nederland is het minder vanzelfsprekend dat kinderen naar de kinderopvang gaan dan in veel andere Europese landen. Ouders vragen zich af of het goed is voor hun kind, hoeveel dagen verantwoord is en wie de beste zorg geeft.
Een studie waarin 6 verschillende geboortecohorten zijn bekeken (ruim 87.000 kinderen uit 5 landen) laat zien dat kinderopvang in een professionele omgeving vóór de leeftijd van 4 jaar een positief effect heeft op het emotioneel welzijn van kinderen. Kinderen die naar een formele opvang gingen, vertoonden minder angst en sombere gevoelens op de basisschoolleeftijd én in de vroege puberteit, vergeleken met kinderen die alleen thuis bij hun ouders waren.
Tegelijkertijd vonden de onderzoekers dat informele opvang (zoals door familie of buren) juist samenhangt met meer gedragsproblemen en emotionele klachten vanaf de basisschoolleeftijd. Vooral kinderen uit gezinnen met een lagere sociaaleconomische positie en jongens lijken kwetsbaarder voor deze negatieve effecten.
Deze studie laat zien dat toegankelijke, kwalitatief hoogwaardige kinderopvang voor alle jonge kinderen, betekenisvol kan zijn voor hun (emotionele) ontwikkeling. Professionele opvang samen met andere kinderen kan bijdragen aan een gezonde sociaal-emotionele ontwikkeling. Het is daarom belangrijk juist in de samenwerking met kwetsbare gezinnen steeds een goede afweging te maken hoe de zorg tussen ouders en professionele opvoeders te verdelen.
Wetenschapper Katrien Helmerhorst maakte voor de Nederlandse Universiteit al eens een laagdrempelige video over kijken naar de inzet van kinderopvang in verschillende vormen.
Bron: Early childcare arrangements and children’s internalizing and externalizing symptoms: an individual participant data meta-analysis of six prospective birth cohorts in Europe
Barry, Katharine M. et al. The Lancet Regional Health – Europe, Volume 45, 101036