In de peuter-kleutergroep op het IKC De Abacus in Huissen zitten kinderen tussen de 3,5 en 4,5 jaar samen in één groep. Leraar en pedagogische medewerker werken er samen. Aansluiten op de ontwikkeling in plaats van op leeftijd is het uitgangspunt. Zo’n gecombineerde groep is in Nederland nog relatief nieuw.

Onder begeleiding van een HBO-geschoolde pedagogisch professional en een full-time leerkracht spelen en leren 8 oudste peuters en ongeveer evenveel jongste kleuters (‘groep 1’ van de kleutergroep) samen in één groep. De groep, kinderen, de Stokstaartjes, gaat mee in de lesthema’s en leerdoelen van de andere kleutergroepen op school. De opzet van de combigroep is flexibel en doet zo nog meer recht aan de ontwikkeling van kinderen. Zij kunnen gemakkelijk aanschuiven bij de instructie van het andere deel van de groep. Ook de sociale ontwikkeling krijgt volop aandacht.

Peuters komen er twee tot vier dagdelen per week in de groep, de kleuters stromen in als ze 4 worden. Na maximaal een jaar stromen ze door. Voor dit soort combinatiegroepen vormt wet- en regelgeving een obstakel. Toch is het De Abacus gelukt om het ‘binnen de mazen van de wet’ voor elkaar te krijgen. Het IKC is de pilotfase inmiddels voorbij en gaat nu structureel door met de peuter-kleutergroep.

Advertentie

In opdracht van het IKC heeft onderzoeksbureau Edux onderzoek gedaan naar de succesfactoren. Edux maakte een white paper waarin positieve aspecten van de groep staan beschreven. Denk aan meer ruimte voor een aanpak op maat en minder verlies van informatie bij de overgang. Binnenkort doet de school ook mee aan een lopend onderzoeksproject van de Universiteit Utrecht.

Bron: zosja.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Advertentie
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

Advertentie

"*" geeft vereiste velden aan