Er moet meer aandacht komen voor de motorische ontwikkeling van kinderen. Bijna een kwart van de Nederlandse kinderen scoort onvoldoende in de bewegingstest. Dat concluderen experts naar aanleiding van de resultaten van een groot onderzoek.

Het afgelopen half jaar deden 16.000 basisschoolleerlingen tussen de 6 en 11 jaar de MQ-scan (Motorische Quotiënt). Tijdens een parcours waarbij de kinderen onder andere moeten rennen, springen en gooien, is hun motoriek gemeten. Die blijkt in 23,5 procent van de gevallen onvoldoende te zijn en dat is zorgelijk, stellen de onderzoekers. “Als je iets niet goed kan, dan zul je er uiteindelijk mee stoppen”, zegt onderzoeker en voormalig topsporter Ruben Houkes aan RTL Nieuws.

Goed leren bewegen

De motorische vaardigheid wordt bepaald door een combinatie van factoren. Een kind wordt geboren met een bepaalde genetische aanleg, maar door middel van oefeningen kan de motoriek worden ontwikkeld. “Net zoals je zwemmen en fietsen hebt moeten leren, moet je ook leren bewegen”, zegt Rene Wormhoudt, fysioloog bij de KNVB en grondlegger van de MQ-test.

“Het is van essentieel belang dat kinderen goed leren bewegen. Zo zullen ze minder snel geblesseerd raken en hun gezondheid profiteert ervan”, vult Houkes aan. “Als kinderen beter bewegen, doen ze dat ook met meer plezier.”

Urgent probleem

Dat de motorische vaardigheid van kinderen in het algemeen achteruit gaat, is op zich geen nieuws. “We weten in de wetenschap dat de motorische vaardigheid de afgelopen twintig jaar aan het instorten is”, zegt onderzoeker en mede-ontwikkelaar van de MQ-scan Joris Hoeboer. “Kinderen spelen minder buiten, zitten achter een schermpje en bewegen een stuk minder dan vroeger.”

Toch laten deze harde cijfers volgens de onderzoekers voor het eerst zien wat de urgentie van het probleem is. “Wat mij betreft moeten we ons afvragen waarom er niet op elke basisschool een professionele gymleraar staat”, zegt Hoeboer.

Handschoen oppakken

“Zowel op regionaal als op landelijk niveau moeten we de handschoen oppakken en het sportbeleid opnieuw gaan inrichten”, vindt Houkes. “Sport moet meer gestimuleerd worden en de kwaliteit van het vak gym moet terug.” Daarbij ziet hij het digitale tijdperk waarin de jonge generatie opgroeit ook als een kans. “Er zal een koppeling gemaakt moeten worden met digitaal vermaak waarin jongeren juist worden verleid om te gaan bewegen.”

Bron: rtlnieuws.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan