Steeds meer zwangeren kiezen voor begeleiding via groepszorg op basis van het Centering-model. Onderzoek wijst nu uit dat deze vorm van zwangerschapsbegeleiding tot hogere tevredenheid leidt dan individuele zorg.

Wat is de relatie tussen deelname aan groepszorg tijdens de zwangerschap en ‘moederlijke tevredenheid’? Om deze vraag te beantwoorden, bundelden onderzoekers de studies over dit onderwerp. De uitkomst spreekt klare taal: moeders zijn duidelijk meer tevreden met groepszorg dan met standaardzorg

Groepszorg omvat: 1) medische controle, 2) gezondheidsbevordering, en 3) de gelegenheid om nieuwe contacten op te bouwen met andere aanstaande ouders.

Over het onderzoek

Onderzoekers van GroupCare_1000 doorzochten de verschillende wetenschappelijke databases naar studies over CenteringPregnancy verschenen tussen 2003 en 2023.De 20 studies die in de review werden opgenomen, vergeleken de tevredenheid over de zorg – van vrouwen die op centering gebaseerde perinatale zorg kregen met een controlegroep van vrouwen die standaard individuele zorg kregen. In totaal hebben 7685 vrouwen deelgenomen aan de studies die zijn opgenomen in de review. De onderzoekers ontdekten dat er bij 17 van de 20 studies sprake was van hogere tevredenheid met groepszorg dan met standaard individuele zorg. De mate van hogere tevredenheid varieerde tussen de vijf en zelfs twintig keer hoger. Bij drie studies lag de tevredenheid lager.

Advertentie

Cruciaal resultaat

Zelfgerapporteerde tevredenheid is een cruciaal resultaat van perinatale groepszorg. Het is van invloed op de bereidheid tot het gebruik van diensten en de toegang tot zorg. Het begrijpen van de relatie tussen deelname aan groepszorg en moederlijke tevredenheid draagt daarom volgens de onderzoekers bij aan een betere beoordeling van de effectiviteit en impact van groepszorg tijdens de perinatale periode.

Maternal satisfaction with group care: a systematic review

Bron: centeringzorg.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan