Kant-en-klare zuiveltoetjes voor kinderen voldoen in 90 procent van de gevallen niet aan de criteria van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Met name het gehalte aan suiker is vaak te hoog.

Die conclusie trekt voedselwaakhond Foodwatch na eigen onderzoek naar het suiker-, vet- en zoutgehalte van 51 kindertoetjes in de vijf grootste supermarkten: Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Aldi en Plus. Slechts vijf van de toetjes voldeden aan de WHO-criteria. Het gaat om toetjes van het huismerk van Albert Heijn die behoren tot de RockFrogs. De overige 46 toetjes bevatten meer suiker dan de 10 gram die de WHO voorschrijft als maximum per 100 gram.

Het gemiddelde suikergehalte was 14 gram per 100 gram, met uitschieters naar 23 gram per 100 gram. Verder bevat ruim driekwart van de toetjes meer dan de maximaal nog gezond geachte 2,5 gram vet per 100 gram.

Suiker en gezondheid

Een kind van 5 jaar eet en drinkt in één jaar tijd meer dan het eigen gewicht aan suiker; 51 kilo. Aan 56% van de producten in de supermarkt is suiker toegevoegd. De Wereldgezondheidsorganisatie beveelt aan niet meer dan 5% van je dagelijkse calorieën uit vrije suikers te halen. Een te hoge consumptie verhoogt het risico op diverse ziektes als hartziekten, diabetes en diverse vormen van kanker. Elke week komen er in Nederland mede hierdoor 1.200 mensen met suikerziekte (het voedsel gerelateerde diabetes type 2) bij! In Nederland heeft al 43% van de bevolking overgewicht en 12% lijdt aan obesitas. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) spreekt ondertussen over een obesitasepidemie.

Zelfregulering faalt

Foodwatch stelt dat de zelfregulering van de voedselindustrie faalt en bepleit een actief voedselbeleid van de overheid om gezond eten makkelijker te maken. Een eenvoudigere keuze voor gezond eten bereik je bijvoorbeeld door duidelijke etiketten en een lagere belasting op gezond voedsel dan op ongezond voedsel. Frisdrank- en junkfoodproducenten zou de toegang tot scholen ontzegd moeten worden, en de overheid zou reclame voor junkfood gericht op kinderen moeten verbieden. Ook waarschuwingen voor suikerhoudende dranken helpen mensen bij het maken van een gezonde keuze.

Bron: Foodwatch.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan