Een tekort aan vitamine D tijdens de zwangerschap heeft geen invloed op de sterkte van de botten van het kind. Er lijkt dan ook geen reden voor vitamine D-suppletie om de botmassa of -dichtheid van hun kinderen te verbeteren.

Dat blijkt uit onderzoek onder leiding van Audry Garcia, verbonden aan de Generation R Study Groupaan het Erasmus MC. In het kader van het onderzoek zijn tijdens de zwangerschap, bij de geboorte en op de leeftijd van 6 jaar de concentraties van vitamine D bepaald. Aanvullend zijn bij ruim 4500 6-jarigen botfoto’s gemaakt en is de botdichtheid gemeten. De resultaten suggereren dat de concentraties vitamine D van het kind zelf belangrijker zijn voor hun botgezondheid dan de concentraties van hun moeders tijdens de zwangerschap.

Childhood bone parameters unrelated to mother’s vitamin D status

Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan