Het geven van borstvoeding heeft tal van voordelen. Daar staat tegenover dat alcohol en drugs wel via het bloed van de moeder in de borstvoeding terechtkomen. Hierdoor kan het eetgedrag en het slaap-waakritme van de baby veranderen. Alcohol heeft tevens een negatief effect op de melkproductie.

Het geven van borstvoeding is goed voor de hechting tussen moeder en kind, het risico op infecties en allergieën bij de baby daalt, het heeft een positieve invloed op het herstel van de moeder. De andere kant van het verhaal: alcohol en drugs komen wel degelijk via het bloed van de moeder in de borstvoeding terecht.

Alcohol

Dr. Ira J. Chasnoff is duidelijk, meldt vadbe in een samenvatting van het webinar ‘Breastfeeding Guidelines for Chemically Dependent Women’ op 7 juni 2017. De hoeveelheid alcohol in het bloed van de moeder is quasi gelijk aan de hoeveelheid alcohol in de borstvoeding. Doordat alcohol in de borstvoeding zit, verandert de smaak en geur van de voeding. Dit kan het eetgedrag van de baby beïnvloeden. Ook heeft de alcohol in de moedermelk een effect op het slaap-waakritme van de baby. Na de borstvoeding (met alcohol) zou de baby meer wakker zijn. Daarnaast heeft alcohol een negatief effect op de melkproductie

Advies

Het advies blijft om alcohol te vermijden tijdens de borstvoedingsperiode. Wie toch alcohol drinkt, stelt Chasnoff, houdt zich strikt aan volgende adviezen:

  • Geef geen borstvoeding tot 3-4 uur na het drinken van één standaardeenheid alcohol. Je kolft de melk af en gooit ze weg. Indien je meer drinkt dan één standaardeenheid moet je langer wachten.
  • Eet voldoende (combineren van alcohol met voeding) en drink voldoende niet-alcoholische consumpties.
  • Voorzie op voorhand alcoholvrije melk of poedermelk voor je baby.

Cannabis

De THC in cannabis heeft een snelle absorptie in de borstvoeding en kan tot twee weken opgeslagen worden in het vetweefsel. Chronisch gebruik van cannabis resulteert hierdoor in grotere hoeveelheden THC in de borstvoeding dan in het bloed van de moeder.

Cannabis heeft, net zoals alcohol, een negatieve impact op de melkproductie en beïnvloedt het voedingspatroon en het slaapwaakritme van de baby, met een slaperige baby tot gevolg. Het aantal studies hierover is jammer genoeg beperkt. Het feit dat vrouwen die cannabis gebruiken tijdens de borstvoeding vaak ook cannabis gebruikten tijdens de zwangerschap, maakt het niet eenvoudig om de effecten van cannabis in de borstvoeding op het kind, op korte en lange termijn, te onderzoeken.

De veiligste optie blijft geen cannabis gebruiken tijdens de borstvoeding. Aangezien THC tot twee weken aanwezig kan blijven in de borstvoeding, is de combinatie van cannabis en borstvoeding praktisch onmogelijk. Wie toch gebruikt, wordt aangeraden om borstvoeding te geven net voor het gebruik en hulp te vragen bij de zorg voor de baby.

Spacecake

Wanneer cannabis via de voeding wordt opgenomen, weten we dat er minder hoge niveaus van THC zijn terug te vinden in het lichaam van de vrouw. En dus is ook het THC-gehalte in de borstvoeding lager (in vergelijking met het roken van cannabis). Er is geen (of zeer beperkt) onderzoek naar de impact van oraal gebruik van cannabis op de borstvoeding en de baby. Het advies om geen cannabis te gebruiken tijdens de borstvoeding blijft.

Cocaïne, methamfetamine en opiaten

Ook cocaïne, methamfetamine en opiaten worden opgenomen in de borstvoeding. De hoeveelheid is sterk afhankelijk van de frequentie en dosis van gebruik. Onderzoeken tonen aan dat cocaïne 36 tot 60 uur aanwezig kan blijven in de borstvoeding na gebruik. Daarnaast worden cocaïnemetabolieten moeilijk afgebroken bij de baby en blijven ze bij de baby lang aanwezig. Heroïne kan tot 24 uur worden teruggevonden in de borstvoeding. Methamfetamine kan tot 100 uur aanwezig blijven in de borstvoeding na gebruik.

Effect drugs op baby

Ten slotte geeft Chasnoff tijdens de webinar aan dat er jammer genoeg weinig onderzoek is naar de effecten van drugs in de borstvoeding op het kind. Case studies tonen wel aan dat de gevolgen ernstig kunnen zijn. Heroïne kan leiden tot slapeloosheid, braken, ademhalingsproblemen en irritatie. Cocaïne kan leiden tot onder meer braken, diarree, neurologische problemen en convulsies.

Bron: vad.be

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan