Recensie ‘Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling’ door Mariëtte van Mackelenbergh

Dit mooi geïllustreerde boek helpt ouders bij het leren omgaan met hun te vroeg geboren baby op de couveuseafdeling. Het beschrijft in fases de periode vanaf het allereerste vaak moeilijke begin tot aan het ontslag naar huis. ‘Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling’ is positief stimulerend en zal ouders helpen de hechting met hun kindje te intensiveren in de verwarrende eerste periode. De mooi gestileerde tekeningen vullen de tekst aan en geven goed zowel de kwetsbaarheid van de baby als de band die je als ouder kan voelen, weer.

De auteurs, Inga Warren en Cherry Bond, hebben jarenlange ervaring in het werken met prematuren en hun ouders en zijn NIDCAP gecertificeerd. Zij zijn getraind in het leren kijken door de ogen van de vroeggeboren baby. Door middel van gesprekken met de ouders helpen zij de ouders om hun kind beter te leren begrijpen.

Ontwikkelingsfases

Het boek leidt ons door de verschillende fases die doorlopen worden als een baby prematuur geboren is. Elke periode vraagt een aanpak die bij de ontwikkeling van het kind past. De volgende fases worden helder beschreven:

  • als een baby intensieve zorg nodig heeft
  • als een baby stabieler wordt en nog ademondersteuning nodig heeft
  • als een baby in een warmtebedje ligt
  • als een baby bijna klaar is om naar huis te gaan
  • naar huis met een premature baby
  • wanneer een baby de uitgetelde datum bereikt

Tijdens al deze fases is observatie van de lichaamstaal van de baby de rode draad. Kleine signalen zoals gezichtsuitdrukkingen, bewegingen, slapen en wakker zijn en hoe het kind contact maakt, zijn aanwijzingen hoe het kind zich voelt.

AdvertentieVroeg-congres artikel

Kind bepaalt tempo

Het boek stimuleert ouders om goed op de ontwikkeling van hun kind in te spelen. De auteurs bevelen aan vooral rustig te kijken naar het kind, af te wachten wat er gebeurt en pas daarna te gaan handelen. Het kind bepaalt het tempo, bijvoorbeeld hoe het wakker wordt of wat er gebeurt als het moe begint te worden. De heldere illustraties van de hand van Wendy Bond laten bijvoorbeeld zien hoe ouders hun baby kunnen helpen om makkelijker in slaap te vallen door hem comfortabel neer te leggen. En wat een handige manier is om het kind uit de couveuse te tillen met al die draadjes aan het kleine lijfje. Of hoe je met een extra doek als bescherming handig een luier om kan doen.

Ook bevat het boek die kleine belangrijke weetjes die de sensitiviteit van ouders bevorderen. De stem van de ouder die rust zal geven of de vertrouwde hand van papa of mama die rustig op de billen van het kindje ligt. De ontwikkeling van de zintuigen vanaf 24 weken zwangerschap krijgt aan het eind extra aandacht.  Achter in het boek staan verwijzingen naar handige websites en boeken voor ouders.

Voor iedere couveuseafdeling

Het boek leest makkelijk en kun je zien als een naslagwerk tijdens de hele ziekenhuisperiode. Ook geeft het boek handvatten met praktische tips voor familieleden en nieuwe medewerkers op een couveuseafdeling die graag meer willen weten over het leven van een vroeggeboren baby en hun ouders. Het zou op elke couveuseafdeling aan ouders te leen gegeven mogen worden.

Zorgen voor je baby op de couveuseafdeling >>

Mariëtte van Mackelenbergh heeft jarenlange ervaring als pedagogisch hulpverlener en NIDCAPconsulent op een couveuseafdeling in een topklinisch ziekenhuis. Ze is sinds kort met pensioen.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

AdvertentieVroeglezing - artikel
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan