Hoe eerder de zorg begint, hoe beter de start van het leven. Daarom doet Erasmus MC Sophia er alles aan om het moment van behandeling van zieke kinderen te verplaatsen van na de geboorte naar vóór de geboorte. Een achtdelige webserie belicht de invloed van leefstijl, stress en omgeving op een zwangerschap.

In het Moeder en Kind Centrum van het Erasmus MC Sophia worden veel kinderen met aangeboren afwijkingen of ziektes gezien en extreem vroeggeboren kinderen behandeld. Daarnaast begeleidt het centrum partners bij hun wens om zwanger te worden. Eén van de ambities is om het moment van behandeling van zieke kinderen te verplaatsen van na de geboorte naar vóór de geboorte. 

Nieuwe behandelingen

Momenteel is het Moeder en Kind Centrum al goed op weg om van sommige dromen werkelijkheid te maken. Zo wordt er gebruik gemaakt van 3D technieken en virtual reality om de zwangerschap beter te monitoren en eerder te kunnen ingrijpen. Ook wordt er geëxperimenteerd met het nabouwen van de placenta, om te kijken waar de groei van de baby niet goed verloopt. Verder krijgen pasgeboren baby’s steeds vaker een behandeling terwijl ze nog aan de navelstreng vastzitten, om gezondheidswinst te behalen op de lange termijn. Het ultieme doel is natuurlijk om vroeggeboorte in de toekomst helemaal te voorkomen.

De webserie

In de webserie komen verschillende specialisten van dit centrum aan het woord die vertellen over hun expertisegebieden, met welke nieuwe behandelingen en technieken ze momenteel werken en wat hun ambities voor de toekomst zijn.  De acht korte afleveringen gaan over de volgende onderwerpen: 

  1. Waarom de zorg van zwangeren beter moet
  2. Het effect van gezonde leefstijl rondom een zwangerschap
  3. Nieuwe interventies rondom de geboorte
  4. De mogelijkheden van foetale behandeling
  5. De rol van de placenta bij een ongeboren kind
  6. Embryonale beeldvorming met 3D en virtual reality
  7. De essentie van waardegedreven zorg 
  8. De eerste weken in het leven van een neonaat

Eerste afleveringen

De eerste twee aflevering staan inmiddels online. In de eerste aflevering vertelt gynaecoloog en hoogleraar Verloskunde Eric Steegers over de speerpunten van het Moeder en Kind Centrum en waarom een gezamenlijke aanpak van lichamelijke en sociale problemen, zoals schulden en huiselijk geweld zo belangrijk is. Hij noemt dat sociale verloskunde. 

Eerste Aflevering:

Advertentie

 

In de tweede aflevering is professor dr. Steegers-Theunissen, hoogleraar periconceptie-epidemiologie, die zich bezighoudt met leefstijlinterventies rondom de bevruchting. Ze vertelt waarom voeding en leefstijl zo belangrijk is ook al vóór de bevruchting.

Tweede Aflevering:

 

Bekijk de hele webserie over het Moeder en Kind Centrum op het Youtube kanaal van het Erasmus MC.

Bron: erasmusmc.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan