Seksueel misbruik komt veel vaker voor dan we willen weten. Ook bij jonge kinderen. “De gevolgen zijn groot”, aldus Aafke Scharloo. “Het is dus van belang dat we daar snel achter komen en zorgen dat het stopt. En dat we zorgen dat de kinderen hulp krijgen, want hopen dat ze het vergeten is een illusie.” Wat dan wel? “Doorbreek de stilte en praat met ouders en kinderen. Weet wanneer je je zorgen moet maken en weet wat je dan kunt doen.”

Met name bij baby’s, peuters en kleuters stuit een vermoeden van seksueel misbruik op afweerreacties bij collega’s. “Logisch want we kunnen ons nauwelijks voorstellen dat mensen zoiets doen. Maar ga daarin niet mee”, geeft Aafke aan. “Doe je dit wel, dan wordt een kind eigenlijk nog een keer verraden. Het misbruik gaat door. Het stopt zelden vanzelf.  En de gevolgen voor de ontwikkeling van het kind worden steeds groter. De sense of urgency moet echt hoger om misbruik van jonge kinderen aan te pakken.”

Voorkom wegkijken

Aafke Scharloo, gespecialiseerd in diagnostiek en behandeling na seksueel misbruik, mishandeling en trauma, benadrukt dat dit ook aandacht vraagt van het management en bestuur. “Te meer daar het omgaan met misbruik voor zeventig procent te managen is, terwijl het nu vooral aan de inhoudelijke mensen op de werkvloer wordt overgelaten. De manager/bestuurder heeft hierin een belangrijke taak: namelijk de impasse doorbreken en aansturen op het nemen van stappen.” Aafke roept op alles in het werk te stellen om te voorkomen dat wordt weggekeken bij het melden van een niet-pluisgevoel. “Ontkenning is namelijk een proces dat zich binnen een organisatie afspeelt. Afwerend reageren is bijna een natuurlijke reactie op slecht nieuws. Negeren zit dan in onze aard.”

Aafke Scharloo: “Je kunt beter meerdere keren voor niets komen dan één keer te laat”

Neem zekere voor onzekere

In het verlengde hiervan adviseert zij om altijd het zekere voor het onzekere te nemen. En altijd onderzoek te doen bij vermoedens. “We houden het in de gaten” als basishouding is onvoldoende Zelfs als later uit onderzoek blijkt dat er niets aan de hand is. “Dat is alleen maar positief. Een kind heeft er geen last van als het een keer extra is onderzocht.” Het omgekeerde is volgens haar schadelijker. “Als later blijkt dat er wel degelijk iets aan de hand is en de hulpverlening de signalen kende en al die tijd niets heeft gedaan.” Zij wijst in dit verband op de praktijk van de brandweer die zelfs 60 procent van de keren voor niets uitrukt. “Je kunt beter meerdere keren voor niets komen dan één keer te laat.”

Neem kind serieus

In dit verband roept zij op een kind, hoe jong ook, serieus te nemen. “Praat  als het even kan met het kind”. Het is dus onprofessioneel om niet tot handelen over te gaan. Iedereen kijkt vaak naar elkaar. Als stukjes niet bij elkaar komen, doe je een kind tekort. Bel elkaar, bespreek vermoedens. Informatie uitwisselen mag altijd als een kind in gevaar is. We vormen allemaal een stukje van de puzzel. Als we de stukjes niet bij elkaar leggen, laten we het kind alleen.”

AdvertentieRINO Groep

Congreslezing

Over dit onderwerp heeft Aafke Scharloo een schat aan kennis en ervaring opgebouwd. Op 20 september deelt zij die tijdens een lezing op ons congres Kindermishandeling bij baby’s, peuters en kleuters. De titel luidt: ‘Seksueel misbruik van jonge kinderen: Kun je het aan (zien)?’. Het congres is ook online te volgen. Je leest alles over het programma en deelnamemogelijkheden op onze website, klik hier.

Geef je op voor het congres op 20 september

De presentaties van het congres worden ook opgenomen. Het is dus mogelijk om je óf voor de live versie van het congres óf voor de online variant op te geven. Online heb je vanaf 1 november een maand lang de tijd om alle presentaties terug te kijken. In allebei de gevallen heb je als abonnee van het VROEG-magazine een flinke korting.

Naar de congrespagina op de website van Euregionaal Congresburo >

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

AdvertentieVROEG-congres
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan