Kindermishandeling wordt op de spoedeisende hulp niet altijd herkend. Een Nationaal Signaleringsinstrument Kindermishandeling moet hierbij helpen. Promovendus Féline Hoedeman van het Erasmus MC Sophia stelde hier een signaleringsinstrument voor op met vier verplichte vragen. Deze vragen ondersteunen de zorgprofessional in signaleren en actie ondernemen.

Het instrument is een verplicht onderdeel in het elektronische patiëntendossier voor alle kinderen die in Nederland op de spoedeisende hulp (SEH) terecht komen. ‘Uit analyses van het onderzoek komen vier belangrijke vragen die kunnen ondersteunen bij het vroegtijdig herkennen van kindermishandeling’, vertelt Hoedeman. ‘De vragen gaan over het letsel en de verklaring, het zoeken van medische hulp, de interactie tussen kind en ouders en mogelijke overige signalen van gebrek aan veiligheid van het kind.’

Vier vragen

Het betreft de volgende vragen:

  1. Komt het letsel of de klacht overeen met de gegeven verklaring, en/of het ontwikkelingsniveau van het kind?
  2. Is de medische hulp onnodig vertraagd gezocht?
  3. Is het gedrag /interactie van kind en ouders (verzorgers) passend?
  4. Zijn er overige signalen waardoor u twijfelt aan de veiligheid van het kind of overige familieleden?

Implementatie

De vragen van zijn gekoppeld aan de KNMG-meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld. Het instrument is inmiddels in tien Nederlandse ziekenhuizen in gebruik en wordt binnenkort in nog eens vijftien ziekenhuizen geïmplementeerd, onder leiding van kinderarts Eline van den Heuvel van UMC Utrecht. ‘Dat is goed nieuws, want het ondersteunt de zorgprofessional in het signaleren en actie ondernemen bij een vermoeden van kindermishandeling. Zo hopen we schade voor het kind te beperken en de zorgprofessional te helpen de juiste acties te ondernemen. Zo komen we samen een stap verder in de strijd tegen kindermishandeling’, aldus Hoedeman.

Bron: amazingerasmusmc.nl

Zie ook:

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan