VIPP-AUTI is een traject waarbij je aan de hand van videobeelden van (spel)momenten in de thuissituatie feedback geeft aan ouders/verzorgers van een jong kind met (een vermoeden van) autisme. Samen met ouders ontdek je waarom het kind zich op een bepaalde manier gedraagt en laat je zien welke reactie van de ouder het gedrag van het kind positief beïnvloedt.

Casus

Mirthe had al heel jong kenmerken van autisme. Aan de hand van videobeelden kregen haar ouders feedback: ‘Het heeft ons een nieuwe kijk op ons kind gegeven.’

Al vanaf de geboorte had Sara bij haar jongste dochter Mirthe het gevoel dat er iets niet klopte. “Mirthe is geboren met een chromosoomafwijking. Na verloop van tijd kreeg ik sterk het gevoel dat ze ook autisme had. We kwamen terecht bij Karakter in Ede. De behandelaar stelde met 95% zekerheid de diagnose autisme bij Mirthe en stelde voor een VIPP-AUTI traject te volgen. We hebben die hulp met beide handen aangegrepen. Het was een tof traject, het heeft ons veel nieuwe inzichten opgeleverd.”

Sara: “Mirthe had vaak problemen met eten. In een periode van ziekte kon ze gerust drie weken nauwelijks iets eten. Pas bij het bekijken van de video van zo’n eetmoment kwamen wij erachter dat ze wel degelijk eet, alleen door de hectiek van de dag zagen we het niet goed. We ontdekten samen dat als we specifieke randvoorwaarden voor Mirthe scheppen, het eten wél goed gaat. Haar stoel moet bijvoorbeeld altijd op dezelfde plek staan en haar vork en lepel moeten op dezelfde plek liggen. En ze wil maar één keer opscheppen, meer eet ze niet. We moeten dus goed inschatten wat ze qua hoeveelheid nodig heeft. Als we heel strikt zijn, gaat het goed.”

Zorg op maat

Marlies Hesselink, gezinsbehandelaar bij Karakter en gecertificeerd hoofddocent VIPP-AUTI, begeleidde het VIPP-AUTI traject van Mirthe vanaf 2,5 jarige leeftijd. Tijdens zes bijeenkomsten komt Marlies bij gezinnen thuis. “Ik maak videobeelden tijdens spelmomenten en een eetmoment met het kind en geef na afloop feedback volgens een vast protocol. Het speelgoed en de (spel)momenten worden heel bewust gekozen om autismekenmerken uit te lokken en gedrag te laten zien waarop ik ouders tips en aanwijzingen kan geven. Het is echt zorg op maat.”

Anders reageren

“Geen kind met autisme is hetzelfde”, vertelt Marlies. “Laatst begeleidde ik een jongetje van 3 jaar dat veel ‘gefladder’ liet zien. Zijn moeder zag dat niet, maar door het samen kijken naar de video-opnamen, ontdekten we dat hij dit stereotype gedrag toonde als hij iets spannend vindt of ergens enthousiast over is. Als je dat als ouder herkent, reageer je anders op je kind. Een kind met autisme heeft vaak een vertraagde verwerking. Als een ouder dat niet weet, ben je geneigd andere vragen te stellen of zelf het antwoord te geven. Bij het zien van beelden leer je beter af te stemmen op het tempo en de behoefte van een kind.“

Zelfvertrouwen

Ouders denken vaak dat een kind met autisme geen contact maakt. Bij het zien van de videobeelden, zien ze echter dat hun kind wel degelijk contact maakt. “Met VIPP-AUTI zetten we ouders in hun kracht”, aldus Marlies. “Maar misschien op een andere manier dan je in eerste instantie verwacht. Die ontdekking geeft ouders een positieve boost en zelfvertrouwen.”

Bron: karakter.com

Zie ook elders op de VROEG-site:

Autisme herkennen met video-opnames opent deur voor vroegbehandeling >>

Leren werken met VIPP-AUTI?

Wil je ook ouders helpen op een positieve manier begrip en inzicht te krijgen in de autismekenmerken van hun jonge kind?  Op 7 september 2020 start bij de Karakter Academie een nieuwe cursus VIPP-AUTI: kijk hier voor meer informatie en inschrijven

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan