In het Prinses Máxima Centrum staat een oefen-MRI. Hierdoor maken kinderen van 4 tot 7 jaar op een laagdrempelige manier kennis met de werkwijze van een MRI. Tijdens het oefenen ervaren de kinderen verschillende stappen, zoals het oefenen met stil liggen en wennen aan de MRI-geluiden.
Kinderen tussen 4 en 7 jaar die kanker hebben, gaan vaak onder narcose voor een MRI-onderzoek. Dit onderzoek duurt tussen de 30 en 60 minuten. Het is belangrijk dat een kind dan helemaal stil ligt. Jonge kinderen lukt dit om verschillende redenen niet altijd en dan kan gekozen worden voor narcose. In het Máxima is onderzocht of deze stap met goede voorlichting en oefening kan worden vermeden.
Pilotstudie
Uit de literatuur was al bekend dat een dummy-MRI met een voorbereidings- en oefenprogramma helpt om kinderen stil te laten liggen. Van januari 2022 tot januari 2023 werd een pilotstudie op de afdeling Solide tumoren gedaan. Klinisch psycholoog en projectleider Laura Beek vertelt: ‘Medisch pedagogisch zorgverleners, een verpleegkundig specialist, een kinderoncoloog, een psycholoog en medewerkers van de afdeling planning hebben samen een werkproces ingericht. Bij elk kind dat een MRI ondergaat, wordt ingeschat of de oefen-MRI ingezet kan worden. In totaal hebben 38 kinderen in de leeftijd tussen 4 en 7 jaar meegedaan aan de pilot. Daarvan hebben 21 kinderen één oefensessie nodig gehad om de volgende MRI zonder narcose te ondergaan.
Minder narcose
Een folder geeft inzicht in de verschillende stappen van een MRI-scan. Tijdens een oefensessie krijgen de kinderen uitleg en begeleiding over de procedure van een MRI. Deze voorbereiding wordt aangepast op het niveau en het tempo van het kind. De kinderen ervaren hoe het is om een MRI wakker te ondergaan. Hierdoor wordt de situatie voorspelbaarder en ervaart het kind minder angst en stress. “De meeste kinderen vinden oefenen prettig”, aldus Laura Beek. “Ze weten wat ze kunnen verwachten en begrijpen beter waarom het nodig is dat ze stil liggen. Als het lukt dan hoeft een kind niet onder narcose en dat is een succeservaring voor het kind. Ook ouders waren zeer tevreden over de oefensessie.”
Veel voordelen
De positieve resultaten smaken naar meer. Daarom stimuleert het ziekenhuis ook kinderen tussen de 4 en 7 jaar in follow-up, dus als ze klaar zijn met de behandeling, om bij controles gebruik te maken van de oefen-MRI. Laura Beek: “Het levert zoveel voordelen op. Een kind hoeft niet opgenomen te worden op de dagbehandeling of nuchter te blijven voor de narcose. En hoe minder anesthesie, hoe beter voor het kind.”
Ingegeven door het succes werkt het ziekenhuis inmiddels aan een nieuwe pilot: het inzetten van de oefen-MRI tijdens de behandeling.
Voor meer informatie en vragen: oefenmri@prinsesmaximacentrum.nl