Voor kinderen tussen de 1 en 5 jaar is een nieuwe, innovatieve gehoortest in de maak. Voor deze groep is nu nog geen eenvoudige test op een tablet beschikbaar om eventuele afwijkingen te signaleren.

“Voor het testen van het gehoor van baby’s en kinderen vanaf 5 jaar zijn er voldoende mogelijkheden”, aldus KNO-arts Jan-Kees Jol van Reinier de Graaf. “Jonge kinderen kunnen de gehoortest die we voor oudere kinderen gebruiken nog niet aan. Maar vaak zijn ze op die leeftijd al wel bedreven in het bedienen van een tablet.”

Tablet
Zo kwam de Delftse KNO-arts op het idee om samen met de TU Delft een interactieve gehoortest op de tablet voor deze groep kinderen te ontwikkelen. “Bij deze jonge kinderen is van groot belang om gehoorproblemen tijdig op te sporen. Hun taalontwikkeling gaat in rap tempo. Door gehoorafwijkingen in een vroeg stadium op te sporen kunnen we een mogelijke  ontwikkelingsachterstand voorkomen.”

Prototype ‘Fun day at the zoo’
De Graaf heeft zorginnovatie hoog in het vaandel staan. “Wij werken intensief samen met de TU Delft. In samenwerking met drie TU-studenten en hun professor en twee  geneeskundestudenten is er inmiddels een prototype gehoortest ontwikkeld.” Het gaat om de app ‘Fun day at the zoo’. Deze app test gedurende 20 minuten het gehoor van kinderen door ze virtueel dieren te laten voeren bij het horen van diverse tonen. “Een groot verschil met de manier waarop we het gehoor van deze kinderen nu laten onderzoeken. Dit gebeurt momenteel door ze een dagdeel lang te laten testen met spelaudiometrie in een audiologisch centrum”, aldus Jol.

Kleuters positief
Het prototype is inmiddels getest bij een groep jonge kleuters, die hier positief op reageerden. “De test is technisch betrouwbaar en lijkt dus aan te slaan. De komende maanden gaan we verder met testen. Hopelijk is de app over ruim een jaar gebruiksklaar, zodat we deze kunnen gaan inzetten voor onze jongste patiënten.”

De ontwikkeling van deze interactieve gehoortest wordt financieel mede mogelijk gemaakt door de Stichting voor Hulp aan Delftse Jongeren. Zij doneerden een bedrag voor de ontwikkeling van de interactieve test aan Stichting Vrienden van Reinier de Graaf.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan