Veel gemeenten besteden veel te weinig aandacht aan Integrale Vroeghulp. Om integraal samenwerken voor het jonge kind te ondersteunen, heeft het landelijk coördinatieteam nu een toolkit ontwikkeld.

Uit resultaten van de onlangs gelanceerde quickscan over Vroeghulp in Nederland blijkt dat het overgrote deel van de gemeenten niet weet hoe groot de doelgroep voor Vroeghulp is. Ook weet meer dan de helft hiervan niet hoeveel kinderen Vroeghulp ontvangen. Verder bestaat er vaak onduidelijkheid over hoe de financiering geregeld is. 

Steviger positioneren

In 2011 is het plan Vroeg, Voortdurend, Integraal opgesteld waarin Integrale Vroeghulp is opgezet in zeven bouwstenen. De invoering van de Jeugdwet per 2015 heeft tot veel veranderingen geleid binnen de zorg aan het jonge kind. Dit maakt het noodzakelijk om drie bouwstenen steviger te positioneren. Het gaat om: 1) De coördinatie van het ketennetwerk jong kind, 2) Multidisciplinair overleg en advies en 3) Trajectbegeleiding.

Toolkit

Om de organisatie van Vroeghulp te ondersteunen, rekening houdend met de veranderingen van de afgelopen jaren, heeft het landelijk coördinatieteam nu voor professionals en gemeenten een toolkit ontwikkeld. Deze bestaat uit de volgende infosheets:

Bekijk een overzicht met alle infosheets >

Feedback op de infosheets?

Graag blijft het landelijk coördinatieteam de infosheets verbeteren. Heb je feedback? Geef deze aan ons door! Ook suggesties voor nieuwe onderwerpen zijn welkom. Neem contact met het team op >

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan