Voor de allerkleinste blinde en slechtziende kinderen is nu het TastTasje ontwikkeld. Tastboeken stimuleren leesplezier en taalontwikkeling bij kinderen met een visuele beperking. Ouders met een blind of ernstig slechtziend kind (0 tot 6 jaar) kunnen het TastTasje gratis aanvragen bij Passend Lezen.

Voor alle kinderen is het belangrijk en fijn om op jonge leeftijd in aanraking te komen met kinderboeken. Als een kindje slechtziend of blind is, zijn voorlezen én het ontwikkelen van de tastzin heel belangrijk. Tijdens het voorlezen van tastboekjes ontdekken kinderen met hun vingers de tastbare plaatjes. Door teksten in braille leren kinderen het brailleschrift al vroeg kennen. Dit stimuleert hun leesplezier en taalontwikkeling.

Twee uitvoeringen

Het TastTasje is in samenwerking met Koninklijke Visio ontwikkeld, met medewerking van Bartiméus. Het TastTasje kent twee uitvoeringen: voor kinderen van 0 tot 3 jaar en voor kinderen van 3 tot 6 jaar.
De inhoud bestaat uit:

  • Een voelboekje voor jonge kinderen.
  • Een informatieboekje met voorbeelden hoe ouders de tastvaardigheden van hun kind kunnen stimuleren.
  • Informatie over de producten en diensten van Passend Lezen zoals VoeljeBoekje en brailleboekjes voor kinderen.
  • BoekStart-cd De Voorleestrom.

Passend lezen

Met het TastTasje laten ouders hun kind met visuele beperking van jongsaf aan kennismaken met de Bibliotheekservice van Passend lezen waar Voeljeboekjes en andere aangepaste leesvormen zoals audio en braille gratis geleend kunnen worden via een account. Het TastTasje sluit aan op BoekStart.Daarbij wordt het belang van lezen van jongs af aan aangemoedigd bij alle Nederlandse jonge kinderen.

Meer informatie

Het TastTasje wordt gratis beschikbaar gesteld door de Koninklijke Bibliotheek, samen met bibliotheekservice Passend Lezen en BoekStart. Lees meer over het TastTasje op passendlezen.nl/tasttasje .

Bron: visio.nl

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan