De KNOV heeft een praktische handreiking ‘Registratie groei-echo’s’ geschreven. De handreiking is voor verloskundigen een hulpmiddel om inzicht te krijgen in het aantal te maken groei-echo’s in relatie met het opsporen van foetale groeivertraging. Met behulp van een handig schema kunnen zij automatisch een kleine analyse uitvoeren.

Het opsporen van foetale groeivertraging is één van de belangrijkste taken in de prenatale zorg. Jaarlijks wordt ongeveer 10% van de kinderen geboren met een gewicht onder de p10. Deze kinderen hebben een verhoogde kans op perinatale morbiditeit en mortaliteit. In de KNOV-standaard Opsporing van foetale groeivertraging wordt de GROW-methode aanbevolen als de meest effectieve methode voor het opsporen van foetale groeivertraging bij fysiologische zwangerschappen.

De handreiking is te downloaden vanaf de KNOV-website.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan