Preventief, kortdurend en speels. Dát zijn de sleutelbegrippen van Nurture & Play. “De interventie is bedoeld voor zwangere vrouwen en ouders van pasgeboren baby’s”, vertellen Joëlle Vink en Florien van Rij. Werken met Nurture & Play, de naam geeft het al aan, is heel laagdrempelig. Centraal staat het verbeteren van de ouder-kindinteractie.” Zij hopen dat de hele wereld rond de zorg tijdens de eerste duizend dagen de meerwaarde ervan leert inzien. “Dit vergroot het plezier in het ouderschap en daarmee kunnen we allerlei problemen voorkomen.” Aan de hand van veel beeldmateriaal verzorgen Joëlle en Florien een presentatie over Nurture & Play tijdens de 2021-editie van het Babycongres.

[su_note note_color=”#def5ff” radius=”0″]Joëlle en Florien zijn sprekers tijdens het Babycongres 2021 op 17 november in Utrecht. De presentaties van de online versie van het congres zijn maar liefst zestig dagen te volgen – ook voor de live deelnemers – en het congres is breed geaccrediteerd. Naast dit congres kun je bovendien gratis een tweede online congres uitkiezen. En als abonnee op het magazine Vakblad Vroeg krijg je ook nog eens 50 euro korting op de deelnemersprijs. Lees verder > [/su_note]

Wat houdt de interventie in?

“Nurture & Play is een preventieve, kortdurende en speelse interventie gericht op de interactie tussen ouders en kind. Ook is er specifiek aandacht voor álle gevoelens, dus zowel positief als negatief, die bij ouderschap komen kijken. Het bijzondere is dat de interventie bij voorkeur al tijdens het derde trimester van de zwangerschap wordt ingezet. Maar Nurture & Play, kortweg NaP, is er ook voor vaders en andere gezinsleden direct na de geboorte!”

‘Doe meer met speelse interventie tijdens eerste duizend dagen’

Waarom bevelen jullie de interventie zo enthousiast aan?

“Simpelweg omdat NaP zo goed werkt. De meerwaarde zit hem met name in de het preventieve karakter van de interventie. Te meer daar deze al inzetbaar is bij enkele risicofactoren voor psychische klachten rondom de zwangerschap of geboorte. Hetzelfde geldt bij signalen dat een ouder worstelt met tegenstrijdige gevoelens. Met NaP kunnen we helpen serieuze psychische klachten te voorkomen. Dit kan een verstoorde gehechtheidsrelatie tussen een ouder en kind al in de kiem smoren, met name in situaties waarin er zorgen zijn om ouders. Dit blijkt onder meer uit onderzoek naar de ervaringen in Finland, waar dit programma preventief wordt ingezet. De reacties zijn zeer positief. Bovendien helpt werken met NaP de drempel te verlagen tussen preventief werk en een meer therapeutische interventie. ”

Wie kunnen de interventie inzetten?

Iedere zorgprofessionals, variërend van psychotherapeut en orthopedagoog tot IMH-specialist, zou de opleiding kunnen doen. Hetzelfde geldt voor jeugdverpleegkundigen, sociaal pedagogisch hulpverleners en socio-therapeuten.”

Wat is de rode draad van jullie presentatie tijdens het Babycongres 2021?

“In de eerste plaats tonen we heel veel beeldmateriaal. Dit laat goed zien op welke wijze de interventie trainers ondersteunt. Niet alleen in het vertellen en uitleggen wat NaP inhoudt, maar ook over de theorie die eraan ten grondslag ligt. We willen de deelnemers echt de meerwaarde van Nurture and Play laten voelen. De indicaties en contra-indicaties komen ook aan bod. En we gaan in op de ervaringen tot dusver met deze interventie.”

Hoe luidt jullie hartenwens?

“Dat ouders sneller toegang kunnen krijgen tot deze preventieve interventie, want voorkomen is beter dan genezen! Rondom zwangerschap en geboorte hebben we maar beperkt de tijd om kinderen de basis te geven waar ze de rest van hun leven baat bij zullen hebben. Als we wachten tot het kind signalen laat zien, zijn we eigenlijk al te laat. Met deze interventie kunnen we juist al hulp bieden aan het ongeboren kind.”

Programma congres ‘Vroegsignalering bij baby’s >>

Florien van Rij
Joëlle Vink

Florien van Rij is projectleider innovatie bij Siriz en Joëlle Vink is maatschappelijk Werker bij de Regio Gelderland. Beiden zijn Nurture and Play practitioner.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan