Fikse toename bijziendheid als gevolg van lockdown

0
512

Voorkom ‘quarantaine bijziendheid’ bij kinderen door hen extra vaak buiten te laten spelen tijdens de lockdown. Die oproep doen onderzoekers van het Erasmus MC in wetenschappelijk tijdschrift JAMA Ophthalmology. Weinig buiten spelen en veel turen naar beeldschermen verhoogt bij kinderen namelijk het risico op bijziendheid.

Het belangrijkste advies om het verspreiden van Covid-19 te voorkomen is in vele landen: ‘Blijf thuis’. ‘Maar de invloed van die maatregel op de ogen van kinderen zien we nu al zichtbaar worden’ zegt oogarts prof. Caroline Klaver, verbonden aan het Erasmus MC, op zorgkrant.nl.

Schrikbarende toename

Wereldwijd toonden studies al aan dat kinderen van nu vaker bijziend worden dan vroeger. ‘In onze Nederlandse studies zien we deze trend ook. Resultaten uit een recente Chinese studie laten zien dat door de quarantaine de cijfers nog schrikbarender geworden zijn.’ Dat komt doordat kinderen die thuis zitten, meer gamen en op beeldschermen turen en minder buiten spelen.

Uit een aantal studies naar leefstijl tijdens periodes van Covid-19 maatregelen blijkt dat kinderen meer ‘schermtijd’ hebben en minder buiten spelen en sporten. Canadees onderzoek toont aan dat meer dan 80 procent van de kinderen de aanbevolen schermtijd van 2 uur per dag overschrijdt. Bij de 8-jarigen was dit zelfs meer dan 5 uur per dag. In China, waar de virusepidemie als eerste uitbrak, werden de scholen gesloten, mochten kinderen heel beperkt het huis uit en kregen zij thuis online onderwijs van januari tot mei 2020. ‘Nadat de scholen weer waren geopend, werd de jaarlijkse oogscreening voortgezet. Toen bleek dat met name de jongere kinderen van 6 tot 8 jaar veel vaker bijziend waren geworden dan in de voorgaande jaren.’

Het grootste verschil was te zien bij de 6-jarigen, waar van 2015 tot 2019 tot 6 procent bijziend is. Dit was met bijna 400 procent toegenomen tot ruim 21 procent van de kinderen. Bij de 7- en 8-jarigen was een toename te zien van 200 procent, tot 40 procent van de kinderen. Van de oudere kinderen was al 80 procent bijziend, maar de mate van bijziendheid was ook bij hen toegenomen.

‘Deze prevalentie is bijzonder hoog. Ter vergelijking: uit Nederlands onderzoek van Generation R, het bevolkingsonderzoek onder 10.000 opgroeiende kinderen in Rotterdam, bleek eerder al dat ‘maar’ 22,5 procent van de 13-jarigen bijziend is. In Europa is nu de helft van alle twintigers bijziend.’

Oproep

Klaver toont zich bezorgd. ‘Als kinderen op jonge leeftijd vaker bijziend worden, kan dat later in het leven grote gevolgen hebben’, zegt ze. ‘Hoe jonger kinderen zijn als ze bijziend worden, des te erger zal de oogafwijking worden op volwassen leeftijd, en des te hoger wordt het risico op slechtziendheid of zelfs blindheid op latere leeftijd.’ Zij adviseert ouders om hun kinderen tijdens de lockdown niet te veel op hun scherm te laten turen en het buiten spelen te stimuleren. Met name voor dit laatste ziet zij ook een rol voor leerkrachten, overheden en zorgprofessionals. ‘Dagelijks twee uren buiten spelen moet gangbaar zijn en laat kinderen, zodra het weer kan, ook buiten sporten!’ Dit zal helpen om een nieuwe golf van ‘quarantaine bijziendheid’ te voorkomen, is haar overtuiging.

Het wetenschappelijke artikel is te vinden op de website van JAMA Ophthalmology

Bron: zorgkrant.nl

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here