Serious Game vermindert pesten van jonge kind met beperking

0
358

Ouders en begeleiders van jonge kinderen met een beperking leren omgaan met pestsituaties. Dát is het doel van het door Bartiméus ontwikkelde online spel ‘Stop nu met pesten!’. De interventie vergroot de autonomie en sociale vaardigheden van het kind.

Kinderen met een beperking hebben drie tot zeven keer meer risico om slachtoffer te worden van pesten. Pesten kan ernstige gevolgen hebben voor kinderen en wordt in verband gebracht met onder meer angst en verminderede prestaties op school. Een recent onderzoek heeft laten zien dat het pesten vermindert kan worden wanneer ouders hun jonge kind op een autonomie-ondersteunde manier hulp bieden. Dit betekent vooral dat je samen met het kind nadenkt over wat je gaat doen. Daarnaast is het belangrijk dat het kind zich gesteund en begrepen voelt.

SeriousGame ‘Stop nu met Pesten’

Ook met jonge kinderen is het mogelijk om samen naar ideeën en oplossingen te kijken wanneer het kind gepest wordt. Bij hen is men echter vaak sneller geneigd de oplossing voor het kind te bedenken. Belangrijk dus om ouders, verzorgers en leerkrachten te scholen om op een autonomie ondersteunde manier te reageren op slachtoffers van pesten! Speciaal hiervoor werd binnen Bartiméus een SeriousGame ‘Stop nu met Pesten’ (stopnumetpesten.nl) ontwikkeld. Het spel brengt de deelnemers in allerlei situaties waarin een kind of volwassene met een beperking wordt gepest.

Effecten interventie

Bartiméus en de Vrije Universiteit Amsterdam deden onderzoek naar de effectiviteit van deze interventie om na te gaan of door het spel de manier waarop volwassenen met slachtofferschap van pesten omging, veranderde. In deze RCT-studie werden begeleiders die het spel speelden vergeleken met een groep begeleiders die gelijksoortige informatie lazen over het ondersteunen van kinderen die gepest werden en een groep die geen interventie kreeg. Beide groepen die informatie kregen over het omgaan met pesten, lieten na afloop hiervan meer autonomie-ondersteunende strategieën zien en minder autonomie ondermijnende strategieën. De Serious Game ‘Stop nu met Pesten’ lijkt dan ook geschikt te zijn om optimale strategieën bij ondersteunen van pesten te promoten.

Lees voor meer informatie het volledige onderzoek:

Stop bullying now!” Investigating the effectiveness of a serious game for teachers in promoting autonomy-supporting strategies for disabled adults: A randomized controlled trial >>

SeriousGame ‘Stop nu met Pesten’ >>

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here