Ondervoeding in de kindertijd schaadt de ontwikkeling van de auditieve functies, waardoor het risico op gehoorverlies groter wordt. Mensen die als baby en peuter slecht of te weinig aten, hebben twee keer zoveel kans op gehoorverlies als mensen die als kind een gezond voedingspatroon hadden.
Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek. Hieruit blijkt dat ondervoeding kan leiden tot groeistoornissen, die op hun beurt de ontwikkeling van de oren en het gehoorvermogen kunnen schaden.
Beschadigde binnenoorontwikkeling
De effecten van voeding zijn al voor de geboorte van cruciaal belang voor de ontwikkeling van de auditieve functies van de mens. Als een (ongeboren) kind wordt blootgesteld aan korte, hevige periodes van ondervoeding, neemt de gevoeligheid voor onder meer infecties in het oor toe. De onderzoekers stellen dat een beschadigde binnenoorontwikkeling als gevolg van ondervoeding een verhoogd risico op gehoorverlies kan veroorzaken.
Interventies
“Gehoorverlies is een zware last voor de volksgezondheid”, zegt Keith West Jr., hoofdonderzoeker van de studie en professor aan de International Health Bloomberg School in de VS. “Maar niet iedereen realiseert zich dat. “Ons onderzoek toont aan dat interventies op het gebied van voeding in de vroege kinderjaren gehoorverlies kunnen voorkomen.”
Het onderzoek werd van 2006 tot 2008 uitgevoerd in Nepal. Voor de studie werd het gehoor van meer dan 2200 jongvolwassenen getest die tussen 1989 en 1991 hadden meegedaan aan een voedingsonderzoek.
Early childhood undernutrition increases risk of hearing loss in young adulthood in rural Nepal
Bron: doof.nl; foto
Foto: Food fot Life