Prentenboek ondersteunt jonge kinderen bij overlijden klasgenootje

0
378

Er is een hiaat in de wetenschappelijke literatuur op het gebied van rouwverwerking bij klasgenoten op jonge leeftijd. Het prentenboek ‘De klas neemt afscheid’ is speciaal ontwikkeld om deze leemte op te vullen. Het verhaal is ontwikkeld aan de hand van de belangrijkste emoties van jonge kinderen bij het verlies van een klasgenootje: verdriet, boosheid, angst en schuldgevoel. Het boek kan gebruikt worden bij het begeleiden van kinderen na het overlijden van een klasgenoot.

Elk jaar krijgen ongeveer 70 onderbouwklassen van een basisschool te maken met het overlijden van een klasgenoot. Deze kinderen moeten omgaan met dit verlies en de verschillende emoties die hierbij spelen. Om kinderen te begeleiden in hun rouwproces hebben vier geneeskundestudenten uit Groningen het prentenboek ‘De klas neemt afscheid’ geschreven.  

Product van wetenschappelijk onderzoek

Het prachtige, waardevolle prentenboek is het product van een wetenschappelijk onderzoek dat is uitgevoerd door vier geneeskundestudenten aan de Rijksuniversiteit Groningen, onder begeleiding van dr. Loeffen, kinderarts in opleiding in het UMC Groningen. Erik Loeffen is al geruime tijd nauw betrokken bij vraagstukken, ontwikkelingen en onderzoek op gebied van kinderpalliatieve zorg.

Verdrietig, stil, bang, schuldig

Het verhaal gaat over een klas met dieren, waarin het konijn komt te overlijden. Eekhoorn reageert verdrietig, Vos is stil en Beer is bang dat hij nu ook doodgaat. Rouw vindt bij ieder kind op een eigen manier en een eigen moment plaats. Hierin is het vooral belangrijk ruimte te geven voor iedere emotie, en aan het kind uit te leggen dat hij of zij mag voelen wat hij of zij voelt en dat dat goed is. Zoals Juf Uil in het boek zegt: “Of je nou boos of verdrietig bent, je schuldig voelt of juist helemaal niks voelt, voor iedereen is het anders en dat mag allemaal.”

De studenten hebben met hun onderzoek en idee tot uitwerking van een boek de stimuleringsprijs ‘Zorg, onderzoek, kunst’ van het kunstgenootschap Thomassen à Thuessink gewonnen, omdat in dit project kunst en wetenschap zijn gecombineerd. Het aan de prijs verbonden geldbedrag is gebruikt voor de ontwikkeling en publicatie van het prentenboek.

Verspreiding

Het boek zal de komende tijd gratis aan 250 scholen voor gehandicapte en/of langdurig zieke kinderen verstrekt worden. Dit verloopt via Netwerk ZieZon (onderwijsondersteuning). Tevens zullen de Netwerken Integrale Kindzorg (NIK) het boek aanbieden aan Verpleegkundig Kinderdagverblijven en de dagopvang voor jonge kinderen binnen de gehandicaptenzorg. Ook kunnen scholen waar een kindje is overleden het boek bij ZieZon of de NIK aanvragen.

Het boek is ook gewoon te koop via: https://deklasneemtafscheid.nl en de opbrengst wordt gebruikt om nog meer scholen gratis van dit waardevolle boek te kunnen voorzien.

Reportage

RTV Noord heeft een mooie reportage over het boek gemaakt. Deze vindt u hier.

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here