Reageer adequaat op excessief huilende baby

0
1114

Een alsmaar excessief huilende baby kan ouders tot wanhoop brengen. Hoe help je hen uit dit dal? “Daarvoor is het nodig om in de basis te begrijpen wat een baby met het huilen communiceert”, vertelt Jessica Boerema. “Volgende uitdaging is deze boodschap om zetten in een passende interventie.” Dit vergt maatwerk, benadrukt ze. “Een begeleiding moet aansluiten bij de behoeften van de baby, de draagkracht van de ouders én hun visie van ouders op opvoeden.” 

Jessica Boerema: “Het ís best een kunst om huilende baby’s te lezen”

Jessica weet waar ze over praat. Eénentwintig jaar heeft zij gewerkt als medisch pedagogisch zorgverlener op de kinderafdeling, couveuse-unit en psychosociale-polikliniek van een ziekenhuis. “Daar heb ik veel ervaring opgedaan in het ondersteunen van ouders van jonge baby’s die excessief huilden.” Het belang hiervan staat voor haar buiten kijf. “We weten dat een kansrijke start mede wordt bepaald door de sensitiviteit en responsiviteit van de ouders en de mensen om hen heen. Ik heb het zo mooi gevonden om ouders direct aan de wieg hierbij te helpen. Deze steun in de rug is voor ouders heel fijn en helpend.”

In 2012 besloot Jessica haar praktijk Contact in Beeld te starten. “In de jaren die volgden heb ik aan de hand van videobeelden online en incompany-trainingen ontwikkeld over communiceren met baby’s. Ik merkte dat er een behoefte aan was, zowel bij ouders als bij professionals. Het ís best een kunst om huilende baby’s te lezen. Want wat vertelt zo’n pasgeborene met zijn geluiden, gehuil, lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen? Een uitdaging hoor!”

Zij benadrukt dat het voor ouders een dappere stap is om, vaak ten einde raad, voor hulp aan te kloppen. “Wanneer wij hen dan mogen ondersteunen maar het antwoord ook even niet weten, laten we elkaar dan opzoeken en hulp vragen. Net zoals ouders ons opzoeken om met hun mee te denken. Samen staan we sterk. It takes a village to raise a child!”

Interventiemogelijkheden

Tijdens dit webinar gaat Jessica in op de verschillende interventies die inzetbaar zijn. “Ik vind het ontzettend leuk om in dit webinar meer te vertellen over de soorten huilen van baby’s. Ze huilen omdat zij een behoefte kenbaar maken. Ze hebben honger, zijn vermoeid of hebben een vieze luier. Alleen zijn er ook nog andere soorten huilen. Weliswaar minder bekend, maar minstens zo belangrijk om te weten als professional om een goed beleid te kunnen bepalen. Mede aan de hand van beeldfragmenten neem ik mensen mee in de verschillende behoeften van een baby die veel huilt en vertel ik over een aantal interventies die ingezet kunnen worden.”

Webinar ‘Wat vertelt een huilende baby’
Meer informatie en terugkijken via IMH Nederland >>

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here