Overgewicht bij kinderen wordt voor een deel bepaald door het gewicht van hun ouders. De combinatie van het gewicht van vader en moeder zou voor zo’n 40 procent bepalen of het kind overgewicht krijgt.

Dat blijkt uit onderzoek verricht aan de universiteit van Sussex waarvan NU.nl melding maakt. De onderzoekers vergeleken de lengte- en gewichtmaten van 100.000 kinderen en hun ouders uit zes verschillende landen: het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, China, Indonesië, Spanje en Mexico. Het gewicht van ouders lijkt het meeste effect te hebben bij kinderen met overgewicht. Bij kinderen die een gezond of een laag BMI hadden, werd het gewicht voor 20 procent bepaald door hun ouders.

In Economics & Human Biology beschrijven de onderzoekers dat ze door cijfers uit verschillende landen te vergelijken een duidelijk beeld hebben. “In de landen zijn hele andere eetpatronen terug te vinden en dus kunnen we uitsluiten dat de voeding al te veel invloed heeft”, aldus hoofdonderzoeker Peter Dolton.

The intergenerational transmission of body mass index across countries

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan