Dove en slechthorende jonge kinderen hebben vaak moeite om te begrijpen dat mensen soms iets anders willen, denken en voelen dan zijzelf: de ToM ontwikkeling. ToM staat voor Theory of Mind. Om ouders hierbij te helpen is de oudercursus Taal voor ToM ontwikkeld, maar is deze effectief? Naar die vraag vindt onderzoek plaats. Hiervoor worden ouders en kinderen gezocht die de cursus niet hebben gevolgd.

Momenteel onderzoekt NSDSK of de cursus slechthorende en dove kinderen en hun ouders helpt. Hiertoe worden kinderen en ouders die de cursus gevolgd hebben vergeleken met kinderen en ouders die de cursus (nog) niet hebben gedaan. Ken je ouders met een doof of slechthorend kind tussen 2,5 en 5 jaar oud? En hebben ze nog niet meegedaan aan de Taal voor ToM cursus, wijs ze dan op dit onderzoek.

Over het onderzoek

Voor het onderzoek komt een onderzoeker drie keer een uur bij de ouders thuis langs. Tussen het eerste en tweede huisbezoek zit ongeveer 2 maanden tijd. Het derde huisbezoek vindt ongeveer 6 maanden na het tweede huisbezoek plaats. In totaal duurt het dus ongeveer 8 maanden. Tijdens een huisbezoek filmt de onderzoeker ouder en kind eerst terwijl zij samen een platenboek bekijken. Vervolgens nog een keer als zij samen met speelgoed spelen. De onderzoeker zorgt voor het boek en het speelgoed. Daarna doet de onderzoeker een paar korte taakjes met het kind. Ze vertelt een verhaaltje en stelt daar een paar vragen over. Ondertussen kan de ouder een vragenlijst invullen.

AdvertentieNomineren Vroegwerker

Opgeven kan via deze link

Lees verder >

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

AdvertentieVroeg-congres artikel
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

AdvertentieVroeglezing - artikel

"*" geeft vereiste velden aan