Ouders gezocht voor onderzoek naar effect ‘Onrustige baby’-programma

0
504

Ontspanning brengen voor zowel ouders als baby’s zodat er meer rust komt in huis. Dat beoogt het programma ‘Ontspanning voor jou en je onrustige baby’. Professionals worden opgeroepen om ouders van deze baby’s te attenderen op een onderzoek naar het effect van het programma. Ouders die meedoen kunnen de interventie kosteloos volgen.

Onlangs is het online programma ‘Ontspanning voor jou en je onrustige baby’ gelanceerd door Babykennis Academie. Dit programma is bedoeld voor ouders die zorgen voor een onrustige baby. Een ander doel is het versterken van de band tussen ouders en baby’s.

Waarom dit programma?

Uit onderzoek is bekend dat ongeveer één op de vijf baby’s excessief huilt tijdens de eerste levensmaanden, waarbij vaak geen medische oorzaak gevonden kan worden. Een
nog groter aantal kinderen heeft vroege regulatieproblemen, waaronder huilen valt, maar ook slaap- en eetproblemen. Ouders van deze zogenaamde ‘onrustige baby’s’ ervaren een hogere mate van somberheidsklachten en stress van het ouderschap, vice versa is een hogere mate van somberheid en stress bij ouders gerelateerd aan onrust bij hun baby’s. Daarnaast hebben deze ouders minder vertrouwen in hun opvoedvaardigheden en is er een groter risico op het ontwikkelen van ouder-kind relatieproblemen.

Het is daarom van belang om ouders van onrustige baby’s goed te kunnen ondersteunen. Daarbij dient niet alleen aandacht te zijn voor het reduceren van huilen, omdat sommige baby’s onafhankelijk van de inzet van hun ouders toch zullen huilen. Interventies dienen zich daarom vooral (ook) in te zetten op het ondersteunen van de ouders en het versterken van de ouder-kindrelatie. Diverse interventies zijn al ontwikkeld met dit doel, maar deze worden vaak face-to-face aangeboden in een specialistische setting. Het aanbod aan meer laagdrempelige interventies is beperkt.

Verloop interventie

De interventie kan in een vroeg stadium preventief of als aanvulling op bestaande zorg laagdrempelig worden ingezet. Ouders doorlopen in twee tot vier weken drie online modules die bestaan uit meerdere korte videofragmenten en een aantal bijpassende oefeningen. De drie modules focussen op 1) begrijpen van babygedrag, 2) ondersteunen van het welzijn van de ouder door vergroten van ontspanning, 3) versterken van de ouder-kindrelatie. Daarnaast worden ouders lid van een besloten online groep, met andere ouders én de trainers van Babykennis Academie. In deze besloten gemeenschap kunnen ouders vragen stellen aan de trainers, maar ook ervaringen, emoties en steun delen met andere ouders.

​Onderzoek Open Universiteit

Onderzoekers van de Open Universiteit gaan onderzoek doen naar het effect van het programma. De onderzoekers zijn niet gelieerd aan Babykennis Academie. Het onderzoek houdt in dat ouders voorafgaand en na afloop van het programma een korte online vragenlijst invullen. Hiermee wordt de effectiviteit van en tevredenheid over het programma bestudeerd. Bij deelname kunnen ouders het programma kosteloos volgen.

Professional worden opgeroepen hun potentiële deelnemers op het programma en het onderzoek hiernaar te attenderen. Hoe, dat lees je op de website van Babykennis, klik hier.

Voor het kenbaar maken van interesse in het onderzoek, aanvragen van een papieren flyer over het onderzoek of voor vragen, kunt u contact opnemen met de onderzoekers dr. Ank Ringoot en dr. Ellin Simon, Faculteit Psychologie, Open Universiteit via: onrustigebabys@ou.nl

Zie ook:

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here