Het vervangen van plakelektroden is een stressvolle en pijnlijke ingreep voor baby’s, zeker als ze te vroeg geboren zijn. De draadloze monitoring gordel van de Eindhovense start-up Bambi Medical biedt een oplossing.

Te vroeg geboren baby’s krijgen plakelektroden met bedrading op hun lichaam. Hiermee houdt de verpleging via een monitor hun vitale functies in de gaten. Deze elektroden maken het lastig voor ouders en verpleegkundigen om de baby bij zich te nemen. Daarnaast moet de verpleging de plakelektroden om de paar dagen vervangen, een stressvolle en pijnlijke ingreep.

Draadloos bandje

De Bambi Belt in gebruik

De ‘Bambi Belt’ is ontwikkeld door studenten aan de TU/e in samenwerking met neonatoloog Prof. Dr. Sidarto Bambang Oetomo. De ‘belt’ is een draadloos bandje dat om de borst van de baby heen gaat. De elektroden in de band pikken signalen op. Die worden draadloos naar een monitor verstuurd waar je vervolgens alle signalen ziet binnenkomen. Om die manier beschermt de Bambi Belt de kwetsbare huid van de premature baby. Ook kun je het kindje eenvoudig op de borst nemen omdat het niet met draden aan een monitor is gekoppeld.

Praktijkonderzoek

Samen met zijn zoon Fabio vormt Sidarto Bambang Oetomo de motor achter de oprichting van Bambi Medical. Doel van dit initiatief is de vinding verder te ontwikkelen zodat deze daadwerkelijk gebruikt gaat worden.

Advertentie

Bambi Medical is najaar 2020 begonnen met de ‘First In Man (FIM) Study’ in het Amsterdam Universitair Medisch Centrum. Doel is om de prestaties van het systeem in de echte NICU-situatie te controleren. De gegevens worden vergeleken met de huidige standaardbewaking met zelfklevende elektroden. De eerste metingen zijn gedaan en de resultaten zien er veelbelovend uit. De bij het onderzoek betrokken neonatologen en verpleegkundigen zijn zeer positief over het gebruik en de prestaties van Bambi Belt. De marktintroductie volgt in 2022.

Bekijk de video over de Bambi Belt >>

Ga voor meer informatie naar: www.bambi-medical.com                                                het mailadres voor vragen is: info@bambi-medical.com

Bron: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan