Het project Cuddle & Care wil de negatieve gevolgen van armoede op de relatie ouder-kind op de langere termijn voorkomen. Dit gebeurt door het geven van advies in lokale ouder-kindcafés in combinatie met het aanreiken van een gratis draagdoek door een draagdoekconsulent.

Het project richt zich op de gezonde ontwikkeling van (één ouder) gezinnen met baby’s en peuters. Ouders die voortdurend te weinig inkomen en veel schulden hebben, lijden onder stress, voelen zich psychisch steeds minder goed en worden onzeker over hun rol als opvoeder. Dat risico is vooral groot bij alleenstaande ouders die vaak weinig steun van hun omgeving hebben. Voor deze kinderen is er een groot risico op onveilige gehechtheid.

Geïntegreerde aanpak

Het project zet in op een geïntegreerde aanpak van én financiële ondersteuning én ondersteuning van de relatie tussen ouder en baby in een peersupportgroep, met als doel het bevorderen van  een gezonde ontwikkeling van deze kinderen. Dit gebeurt door regelmatig bezoek van professionals in de groep. Elementen zijn:

AdvertentieNomineren Vroegwerker
  • Het aanbieden van een ‘voorzieningencheck’ (= een check of een ouder aanspraak kan maken op bepaalde financiële voorzieningen)
  • Het bieden van ondersteuning bij het doen van de administratie en belastingaangifte
  • Gesprek over en oefenen met sensitief ouderschap
  • Het uitreiken van een draagdoek of draagzak aan ouders met een baby of zwangeren en het geven van een workshop en follow-up advies over het gebruik ervan door een gecertificeerd draagdoekconsulent
  • Aandacht voor gezonde voeding door samen te eten en te koken

Filmpjes

Een filmpje legt de kern van Cuddle & Care uit. Twee andere filmpjes geven inzicht wat het project voor Lisa, jonge moeder van twee kinderen, betekent betekent:

Cuddle &Care | Ervaringsverhaal | Knopen draagdoek |

Meer weten?

Er is een projectwebsite, klik hier.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan