Ongezond eten tijdens zwangerschap verdient aandacht

0
269

Ongezond eten tijdens de zwangerschap kan gevolgen hebben voor de ontwikkeling van het kind. Zo kan een ongezond eetpatroon enigszins bijdragen aan het ontstaan van astma bij het kind.

Er is steeds meer bewijs dat de gezondheid van kinderen kan lijden onder nadelige blootstellingen tijdens kritieke perioden in hun ontwikkeling, zoals de foetale fase. Een van die blootstellingen is een ongezond voedingspatroon van de moeder. Als zij ongezond eet tijdens de zwangerschap, kan dat gevolgen hebben voor de ontwikkeling van het kind. 

ALPHABET

Onderzoekers uit zeven Europese landen hebben voor diverse aandoeningen uitgezocht welk voedingspatroon een negatief effect kan hebben. Als onderdeel van deze ALPHABET-studie richtten de Nederlandse wetenschappers van het Erasmus MC zich vooral op de ziekte astma. In totaal deden 18.326 paren van moeders en kinderen uit zeven landen mee aan dit astma-onderzoek. Om verbanden te onderzoeken tussen het voedingspatroon tijdens de zwangerschap en het ontstaan van astma bij het kind, vulde iedere moeder uitgebreide vragenlijsten in over haar voeding tijdens die periode. Bij kinderen werd later gekeken of ze de diagnose astma hadden. Ook werd hun longfunctie gemeten en het orgaanvet in de buik – dat gerelateerd is aan voeding van het kind – onderzocht met MRI.

Preventie

Uit het onderzoek blijkt dat kinderen van moeders met een zeer ongezond eetpatroon tijdens de zwangerschap – zoals weinig groenten, fruit, granen en te veel vette producten, suikers, rood vlees en zout – een 1,5 tot 3 procent verhoogde kans op astma of een lagere longfunctie hebben. Verder toonden de onderzoekers aan dat meer buikvet bij de kinderen is geassocieerd met een lagere longfunctie en een hoger risico op astma. Met deze bevindingen is het nu mogelijk effectievere preventieprogramma’s te ontwikkelen gericht op voeding en gewicht voor vrouwen tijdens hun zwangerschap.

Bron: zonmw.nl

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here