Samen beslissen over passende hulp voor kinderen, jongeren en gezinnen. Op basis van actuele kennis, geïntegreerd met de databank effectieve interventies en de richtlijnen. De nieuwe ‘Keuzehulp jeugd en gezin’ helpt daarbij. Alle keuzehulpdelen en bijbehorende gesprekskaarten zijn downloadbaar.
Voor professionals in onder andere wijkteams en CJG’s is het niet eenvoudig om met ouders en kinderen samen te beslissen over passende hulp. De Keuzehulp jeugd en gezin ondersteunt jeugdprofessionals hierbij.
Actueel
De Keuzehulp sluit aan op de Richtlijnen Jeugdhulp en Jeugdbescherming. De informatie over effectieve hulp is gebaseerd op kennis over ‘wat werkt’ en interventies uit de databank Effectieve jeugdinterventies.
Met up-to-date kennis geeft de keuzehulp antwoord op vragen als ‘Hoe maak ik als professional een goede inschatting van de aard en ernst van wat er speelt? En welke passende hulp zet ik vervolgens in, gebaseerd op recente en actuele kennis? Hoe doe ik dat in een gezamenlijk besluitvormingsproces met ouders en jongeren?’ Als professional wil je daarbij graag afwegen welke ondersteuning je zelf kunt bieden en waarvoor specialistische expertise nodig is.
Achtergrond
De schrijvers zijn Marjan de Lange, Gonnie Albrecht, Daniëlle de Veld, Inge Bastiaanssen en Bram Orobio de Castro. ZonMw heeft vanuit het programma ‘Effectief werken in de jeugdsector’ de inhoudelijke ontwikkeling van de Keuzehulp mede mogelijk gemaakt.
De Keuzehulp is geschreven binnen een samenwerking van het Nederlands Jeugdinstituut, PI Research en de Universiteit van Amsterdam. Om effectieve hulp te kiezen op basis van actuele kennis, hebben zeven kennisconsortia input geleverd tijdens het ontwikkelproces. Daarna is de Keuzehulp verder ontwikkeld met ouders, jongeren en CJG-professionals.
Bron: nji.nl