Nieuwe aanpak huilbaby’s levert spectaculaire resultaten op

6
17264
huilbaby

Ziekenhuis Bernhoven is gestart met een nieuwe ‘behandeling’ van huilbaby’s. Daarbij ligt de focus op inbakeren, wiegen, hard sissen en een speen geven. De proef is in samenwerking met de GGD en een aantal huisartsen opgezet en de resultaten zijn spectaculair.

Werden extreme huilbaby’s eerder opgenomen in het ziekenhuis, nu is dat bij de zestig kinderen die Bernhoven volgens de nieuwe methode behandelde geen enkele keer nodig geweest. Extreme huilbaby’s worden daarbij niet meer behandeld vanuit het idee dat er wel iets medisch aan de hand moet zijn, maar vanuit de gedachte dat deze baby’s gevoeliger reageren op een bepaalde fase. Deze kindjes hebben namelijk veelal een regulatieprobleem. Onderdelen van de methode zijn inbakeren, wiegen alsof het nog in je buik meedeint, luid ‘sssssshh’ in het oor zeggen, omdat dat op het ruisen van het bloed lijkt, en een speen geven.

Hard sissen om het huilen te laten stoppen

Bron: Brabants Dagblad

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

6 REACTIES

 1. Vreselijk wat een aanpak! Huilbaby’s zijn sympathische geactiveerde baby’s en op deze manier worden de symptomen tijdelijk weggenomen, maar komen ze later als een boemerang versterkt terug. Inbakeren betekent bewegingsexpressie wegnemen; hard sissen betekent bang maken en de speen geven betekent misleiden. De oorzaak van het huilen wordt volkomen miskend en trauma’s niet onderkend. Rien Verdult, psycholoog-babypsychotherapeut.

  • Inbakeren heeft bij onze baby wel degelijk geholpen.
   Vanaf de eerste dag van het inbakeren hadden we een hele tevreden baby die eindelijk weer rustig kon gaan slapen. Met onze tweede baby hebben we het vanaf dag één gedaan en nooit problemen gehad.

 2. Jammer dat er niets eerst gekeken wordt naar een medische oorzaak. God en huisartsen zijn vaak niet op de hoogte van de mogelijkheden. Veel kinderen hebben door de bevalling een werveltje verkeerd zitten waardoor ze niet goed kunnen liggen en pijn hebben. Huilen is een expressie.
  Uit ervaring en in samenwerking met een orthopedisch manueel therapeut die veel ervaring heeft met huilbaby’s, heb ik veel mooie blijvende resultaten gezien.

 3. Vakblad VROEG staat toch voor vroeg signaleren van problemen? Wat doet dit artikel in jullie vakblad??? Dit is absoluut de baby niet zien in zijn problemen! Dit is tegemoet komen aan de wens van de ouders ” het huilen moet snel ophouden”. Deze ouders zijn zeer waarschijnlijk zelf vroeger ook niet gezien in hun problemen en zo wordt er dus niets opgelost en gaar de baby zich stil houden, hij kan immers niet anders. Later komen deze problemen in een andere vorm harder terug! Kennis vanuit pre- en perinatale psychologie ontbreekt of wordt verzwegen. Jullie zijn toch kennispatroon voor het jonge kind?

  • Beste mevrouw Verduin, op onze site plaatsen wij berichten uit de media, ter informatie voor de professional. In ons kwartaalmagazine publiceren wij eigen artikelen. Deze methodiek wordt veelvuldig toegepast en momenteel onderzocht door de Universiteit van Amsterdam. Wanneer daar resultaten uit voortkomen, zullen wij dit ook melden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here