Niet-zindelijke kinderen toenemend probleem in kleuterklassen

0
1137

Ruim driekwart van de leerkrachten (78%) geeft aan in hun werk belemmerd te worden door onzindelijke leerlingen. Bijna hetzelfde percentage vindt dat helpen bij afvegen niet tot hun taken hoort.

Kinderen worden steeds later zindelijk. Zelfs zo laat dat er in iedere kleuterklas ongeveer twee kinderen zitten die niet zindelijk zijn. Het gevolg is dat kleuterklasdocenten gemiddeld bijna een halfuur per week kwijt zijn aan het verschonen van leerlingen. De helft vindt zelfs dat het dagelijkse schoolprogramma in de onderbouw te vaak verstoord wordt door kinderen die niet zindelijk zijn.

Dit en meer blijkt uit onderzoek van Kantar (voorheen TNS Nipo) in opdracht van Essity (het moederbedrijf van onder andere Libresse, Edet en Plenty). In totaal namen 406 basisschoolleraren (waarvan 120 leraren die lesgeven aan groep 1 en 2), 538 ouders en 525 pedagogisch medewerkers van kinderdagverblijven deel aan het onderzoek.

Vaste thema’s

Al op het kinderdagverblijf worden kinderen getraind op zindelijkheid. Zo geeft 84 procent van de pedagogisch medewerkers aan dat zindelijkheid en naar de wc gaan vaste thema’s zijn in het dagprogramma. Toch maakt een derde van de basisschooldocenten (38%) dagelijks mee dat een leerling het in zijn of haar broek doet. Dit heeft geregeld tot gevolg dat de leerkracht de rest van de klas alleen moet laten.

Bewuster maken

Over de oplossing zijn de meeste leraren het eens: het helpt om ouders bewuster te maken van het belang van zindelijkheid in de opvoeding. Training en voorlichting voor ouders wordt ook genoemd als oplossing (43%).

Bron: oudersvannu.nl

 

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here