Ook bij jonge kinderen spelen bij professionals soms vragen rond het inzetten van gedragsregulerende medicatie. “Van belang is dat de hulp onderdeel is van een bredere oplossing en zich niet beperkt tot medicatie”, benadrukken kinderpsychiaters Mori van den Bergh en Frederike Scheper.Dat heeft onder andere te maken met het feit dat over de waarde van medicatie voor deze groep kinderen kennislacunes bestaan. Maar er zijn meer redenen waarom medicatie bij deze kinderen altijd onderdeel moet zijn van een bredere oplossing. “Medicatie speelt altijd een bescheiden rol, maar kan wel de gewenste verandering ondersteunen mits zorgvuldig overwogen en ingezet.”

Binnenkort verzorgen Mori en Frederike een webinar over welke rol medicatie kan hebben in de behandeling van psychisch kwetsbare jonge kinderen. In een interview kijken zij vooruit. “Ons uitgangspunt is geen medicatie, tenzij …”, zeggen zij in een vooruitblik.

Welke rol kan medicatie spelen bij de behandeling van psychisch kwetsbare jonge kinderen?
“Er is nog maar weinig onderzoek gedaan naar de effectiviteit van medicatie bij deze doelgroep. Wel weten we inmiddels dat medicatie op jonge leeftijd slechts een bescheiden rol speelt en er meer kans is op bijwerkingen. Over de effecten op de lange termijn weten we nog nauwelijks iets. Terughoudendheid is dus gepast. De inzet van medicatie kan wel ter sprake komen als andere interventies niet voldoende hebben geholpen en de nood hoog is. Niet om te genezen, maar wel om eventueel klachten te verminderen en zo verandering te ondersteunen.”

Wat is er nodig om te komen tot een behandelingsplan op maat?
“Als er problemen zijn, kan medicatie in sommige gevallen een rol hebben in de behandeling, waarbij wij pleiten voor een zorgvuldige aanpak. Als de ontwikkeling niet vanzelfsprekend verloopt, heeft het sowieso meerwaarde om breed te kijken. De IMH-werkwijze, voluit Infant Mental Health, kan daarbij helpen. Zo vergeet je nooit om het belang van relaties in de ontwikkeling en stabilisatie van problemen te vergeten. Het geeft een kader om daarmee te werken. Ook helpt IMH om samen met andere professionals en betrokkenen vanuit hetzelfde vertrekpunt, namelijk de ouder-kindrelatie, te werken.”

AdvertentieWebinar Medicatie

‘Voorschrijven van medicijnen dient altijd onderdeel uit te maken van een bredere behandeling’



Welke rol speelt de psychiater in de ondersteuning van deze kinderen?
“We vinden het belangrijk dat de psychiater niet in zijn of haar eentje de pillen voorschrijft. Er moet altijd contact zijn met andere behandelaren, die ook buiten de instelling of praktijk kunnen werken, omdat dan een completer beeld verkregen wordt en ingeschat kan worden of medicatie een optie is en wat dit kan bijdragen aan het grote geheel. Pas dan ontstaat een helder beeld van de bijdrage die de interventie levert aan dit grotere geheel. Relationeel werken betekent ook dat je in de evaluaties de effecten van de behandeling op kind, ouder en ouder-kindrelatie bekijkt. Bovendien gaat de ontwikkeling in de eerste fase van het leven niet alleen razendsnel, maar laat deze ook veel variatie zien. Het is belangrijk hier altijd rekening mee te houden.”

Wat willen jullie de deelnemers aan het webinar met name meegeven?
“Dat medicatie nooit de enige oplossing is voor het behandelen van een ontwikkelingsprobleem of klachten van psychische aard bij een jong kind. Juist relationeel werken is van ontzettend groot belang Anders gezegd: we moeten heel bescheiden zijn over de kennis die we hebben over de waarde van medicatie voor deze groep kinderen. Tijdens ons webinar gaan we hier uiteraard dieper op in. Aan de hand van onder andere casuïstiek nemen we de deelnemers mee door de overwegingen die we als kinder- en jeugdpsychiater maken als er een medicatievraag is. Ook leggen leggen we uit hoe je zo’n behandeling in een multi- of transdisciplinaire samenwerking vorm kunt geven.”

Over het webinar
Datum: donderdagavond 21 november van 19.30 uur tot 21.00 uur (later terugkijken kan ook}
Deelnameprijs: 29,95
Organisatie: MinNultotVijf (een initiatief van IMH Nederland en Vakblad Vroeg)

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

AdvertentieVROEG-congres
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan