Jaarlijks overlijden er naar schatting wereldwijd 2000 kinderen na het inslikken van een knoopcelbatterij. Twee artsen, Tjark Ebels en Freek Dikkers hebben nu samen met TU Delft een kindvriendelijke knoopcelbatterij ontwikkeld. Deze kan veel leed voorkomen.

De gevolgen voor het inslikken van een knoopcelbatterij kunnen groot zijn. “De elektrische lading die door de batterij wordt gegenereerd, zal dan onmiddellijk beginnen weefsel op te lossen”, vertelt Tjark Ebels. “Daardoor houdt een kind blijvende schade of overlijdt in het ergste geval.” Freek Dikkers: “Tjark en ik hebben meermaals samen aan de operatietafel gestaan bij een kind dat een knoopcelbatterij had doorgeslikt. Het zijn operaties waarbij we proberen te redden wat er te redden valt. Mijn kleinzoon is ook vier jaar en dat is voor mij een extra motivatie om me hier sterk voor te maken.”

Stroomonderbreking

In samenwerking met de TU Delft hebben beide artsen een gezekerde knoopcelbatterij ontwikkeld. Ebel: “Deze zekering onderbreekt binnen enkele minuten na inname automatisch de stroom van de knoopcelbatterij. Door deze stroomonderbreking wordt veel leed voorkomen. Het goede is dat het Fused Button Battery-systeem compatibel is met alle standaard fabricageprocessen voor knoopcelbatterijen. We richten ons nu op de daadwerkelijke ontwikkeling van de knoopcelbatterij zodat de kindvriendelijke knoopcelbatterij de nieuwe norm gaat worden. Daar doen we het natuurlijk voor.” Het onderzoek heeft inmiddels geresulteerd in een gezamenlijke patentaanvraag vanuit het UMCG, de RUG en de TU Delft. 

Honing en direct naar een arts!

Een tip voor ouders hebben de artsen wel: “Het gevaar komt ironisch genoeg van gebruikte/ lege batterijen die ouders goedbedoeld verzamelen en eens in de zoveel tijd naar de recyclebak brengen. Laat lege batterijen niet slingeren, maar breng ze direct weg of verzamel ze ergens waar je kind echt niet bij kan. En als het dan toch gebeurt: laat je kind honing eten. Dat heeft gelukkig bijna iedereen in huis. En raadpleeg zo snel mogelijk een arts. Als je er op tijd bij bent, kunnen we je kind goed helpen en de schade beperken.”

AdvertentieVroeg-congres artikel

Bron: umcg.nl

Item van RTL Nieuws

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

AdvertentieNomineren Vroegwerker
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

AdvertentieVroeglezing - artikel

"*" geeft vereiste velden aan