Knoopcelbatterijen glimmen mooi en zijn lekker glad. Dat maakt dat kleine kinderen ze makkelijk in hun mond stoppen en doorslikken. De batterijen blijven door hun vorm steken in de keel en branden daar binnen no time door de slokdarm heen. Al na een paar uur kunnen gaten ontstaan in de slokdarm en de aangrenzende luchtpijp en bloedvaten. Dat is een potentieel levensbedreigende situatie.

In de afgelopen 2 jaar zijn 7 kinderen in het Erasmus MC Sophia beland door een ingeslikte knoopcelbatterij. In Nederland ging het in 2021 om 25 kinderen. Wereldwijd zien artsen het aantal gevallen fors stijgen, waarschijnlijk omdat de batterijen steeds meer worden gebruikt. Het zijn meestal kinderen jonger dan 6 jaar, nog vaker rond de 1 jaar. ‘Op die leeftijd is dingen in je mond stoppen heel normaal’, aldus kinderarts maag-darm-leverziekten Lissy de Ridder van het Erasmus MC Sophia. Knoopcelbatterijen zitten vaak in afstandsbedieningen, fietslampjes en autosleutels.

Aandachtspunt voor ouders en verzorgers

De Ridder waarschuwt ouders en verzorgers: wees je bewust van het gevaar van knoopcelbatterijen. ‘Iedereen weet dat je een fles terpentine uit de buurt van kinderen moet houden, maar batterijen zijn minstens zo gevaarlijk.’ Met name bij het verwisselen van een lege batterij gaat het mis, ziet ze. Ga je een batterij vervangen? Laat de oude batterij niet onbewaakt rondslingeren, maar voer hem snel af. En plak op de oude batterij meteen aan beide kanten een stukje tape, zodat hij niet meer aantrekkelijk is om in de mond te stoppen en door te slikken.

Hoe te handelen?

Als het toch mis gaat en je ziet een kind een batterij inslikken, ga dan meteen naar het ziekenhuis voor een foto. Laat het kind niet overgeven en geef het kind geen eten en drinken. Heb je niks gezien, maar heeft een kind ineens problemen met ademhalen, is eten en drinken lastig of spuugt het kind bloed? Denk dan aan de mogelijkheid van het inslikken van een knoopcelbatterij.

Diepe indruk

Voor artsen heeft De Ridder een vergelijkbare boodschap: houd een ingeslikte batterij als optie in je hoofd als een kind binnenkomt met bovengenoemde klachten. ‘Maak zo snel mogelijk een röntgenfoto, dan zie je het meteen. Hoe eerder we erbij zijn, hoe beter we de schade kunnen beperken.’ Met collega’s schreef De Ridder een Europese richtlijn voor kinderartsen, huisartsen, consultatiebureaus en SEH-medewerkers.

Door aandacht te vragen voor het gevaar van knoopcelbatterijen hoopt De Ridder levensbedreigende situaties bij gezonde kinderen te voorkomen. ‘Elke keer dat ik op de operatiekamer sta om een batterij te verwijderen, maakt dat een diepe indruk. Ik denk dan: dit hadden we moeten voorkomen. Als ik naast dat bed sta, is het al te laat.’

 Bron: amazingerasmusmc.nl

Zie ook:

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan