Het leren eten raakt aan alles wat potentieel moeilijk is voor iemand met autisme”, laat Thomas Fondelli weten. De klinisch psycholoog is auteur van een boek over dit onderwerp. “Met name oog hebben voor de context is vaak de eerste stap om het probleem op te lossen.”

Thomas Fondelli: “‘Creëer rust en verhelder het wat, waar, wanneer, hoe, waarom en met wie”

“Er is een nauwe relatie tussen autisme en eetproblemen”, laat Fondelli weten. “Het leren eten raakt aan alles wat potentieel moeilijk voor hen is. Eten raakt bij wijze van spreken al je zintuigen. Kinderen met autisme hebben daar moeite mee.” Daar komt volgens hem bij dat eten ook een sociaal gebeuren is. Dit betekent dat deze kinderen, naast de smaaksensaties, tegelijkertijd de vele prikkels die aan de eetomgeving zijn gekoppeld moeten zien te verwerken. En dan zijn er nog de alledaagse prikkels. Zo’n kind komt door alles wat er op een dag heeft plaatsgevonden vaak met een overprikkeld lijfje aan tafel.”

Kluwen aan prikkels

Dit alles vraagt veel extra energie. “Het leren eten brengt voor hen immers een kluwen aan prikkels met zich mee. Dan is het niet zo verwonderlijk dat deze kinderen kunnen blokkeren als zij kennis maken met nieuwe smaken. Zij reageren hierop door zich af te schermen van die prikkels, vooral door heel selectief te eten. Bijvoorbeeld door enkel de voedingsproducten uit te zoeken die ze door en door kennen. Dit is voor hen de manier om de wereld voor zichzelf een beetje te vereenvoudigen op sensorisch vlak. Creëer rust en verhelder het wat, waar, wanneer, hoe, waarom en met wie.”

Advertentie

Verdieping

Op 9 september verzorgt Fondelli een lezing over dit onderwerp. “Ik reik dan onder meer een kader aan om te begrijpen waarom eten voor kinderen met autisme zo moeilijk is. Verder ga ik dieper in op de sensorische, de cognitieve en sociale uitdagingen hierbij. Vervolgens geef ik concrete handvatten die hulpverleners kunnen helpen in het ondersteunen van deze kinderen bij het leren eten.”

Programma online congres ‘Eetproblemen bij jonge kinderen’ >>

Thomas Fondelli werkt deeltijds in het Zeepreventorium, een Medisch Pediatrisch Revalidatiecentrum, en heeft daarnaast de eigen Psychotherapiepraktijk De Dam. Hij is als freelancer onder meer verbonden aan Autisme Centraal en auteur van het boek ‘Autisme en eetproblemen’.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan