In Nederland krijgen jaarlijks 3.000 kinderen de diagnose epilepsie. Bij 30% van deze kinderen hebben de medicijnen te weinig effect of krijgen zij ernstige bijwerkingen. Bij deze groep kinderen kan een ketogeen dieet therapie (KDT) de epileptische aanvallen tot de helft verminderen. Een aantal kinderen krijgt zelfs helemaal geen aanvallen meer. Vanwege de intensiteit van de behandeling wordt deze slechts beperkt toegepast. Daarom heeft het behandelteam van Erasmus MC een speciaal KetoEasy maaltijdplan ontwikkeld.

KDT is een dieet dat heel erg afwijkt van het gebruikelijke Nederlandse eetpatroon. Zo mogen de kinderen weinig fruit, groente, brood en aardappelen eten. Net zoals lekkernijen met suiker, zoals snoep.

Arbeidsintensief

Het kost ouders daarnaast erg veel tijd en inzet om een gevarieerd dagmenu samen te stellen. Ouders moeten de maaltijden namelijk nauwkeurig bedenken, afwegen en juist bereiden. Zij ervaren hierdoor veel stress. Wel krijgen ouders ter voorbereiding veel informatie van het behandelteam om thuis met KDT aan de slag te gaan. Het behandelteam heeft vervolgens veel contact met de ouders om hen bij te staan en om het dieet regelmatig aan te passen.

Dit alles maakt KDT voor iedereen een arbeidsintensieve behandeling, waardoor maar weinig kinderen per jaar in Nederland met de behandeling kunnen starten. De afgelopen jaren konden maar 90 kinderen per jaar (10% van de kinderen die in aanmerkingen zouden komen) met de behandeling beginnen.

Gebruiksvriendelijker

Om hier verandering in te brengen heeft het gespecialiseerde Keto-team van het Erasmus MC het gebruik van het dieet makkelijker gemaakt. Zij hebben een speciaal KetoEasy maaltijdplan gemaakt met meer dan 110 recepten die erg makkelijk te maken zijn.

Dieetplan omzetten in een app

Helaas zijn de recepten momenteel alleen beschikbaar op papier. Het Keto-team wil het maaltijdplan omzetten naar een app om zo het dieetplan gebruiksvriendelijker te maken. Zo’n digitale omgeving kan daarbij ook verschillende extra opties bieden, zoals een boodschappenlijst aanbieden en online bestellingen doen bij een supermarkt.

Om deze app mogelijk te maken is financiering nodig. Dit zou een belangrijke stap vooruit zijn om KDT beschikbaar te maken voor meer patiënten met epilepsie of een metabole ziekte, zodat uiteindelijk meer kinderen geholpen kunnen worden.

Bronnen: Bron: Erasmus MC Foundation / nieuwsvoordietisten.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan