Een kindtuigje kan een uitkomst zijn voor peuters die net gaan lopen en alles willen ontdekken. Toch heerst er een taboe op het gebruik van het hulpmiddel.

Een drukke stad door met een nieuwsgierige en eigenwijze peuter. Een echte uitdaging als je het ouders vraagt. De laatste jaren zie je daarom steeds meer kinderen met een tuigje. Niets om je voor te schamen, zegt pedagoog Bas Levering, meldt RTL Nieuws. Hij hoopt zelfs dat meer ouders dat durven. “Als het bedoeld is om kinderen ruimte te geven en het veiligheid geeft, heb ik geen bezwaar”, zegt Levering. “Het tuigje is een heel oud middel dat vaak gebruikt werd. Op een gegeven moment kwam er kritiek, omdat het de bewegingsvrijheid van kinderen zou inperken. Maar voor de veiligheid is het natuurlijk helemaal niet zo gek.”

Box aangenaam instrument

Levering vergelijkt het met de box. Daarover kreeg hij in NRC een vraag voorgelegd: is de box nog van deze tijd? “Grootouders beklaagden zich erover dat hun kinderen geen box wilden terwijl het thuis heel gevaarlijk was. Mijn antwoord was: de box is een heel aangenaam instrument. Een kind zit daar rustig en het is veilig. Het is voor een kind ook fijn om ongestoord op zichzelf te kunnen zijn, het kan er vaak heerlijk spelen.”

Kindertuigje niet zielig

Zo zou je ook naar dat tuigje kunnen kijken, zegt de pedagoog. “Als kinderen gaan lopen, is dat een ramp in huis. Allerlei dingen in huis zijn niet veilig. Het is ook lastig: kinderen van die leeftijd begrijpen nog niet wat een verbod is. Dus je zult ze op de een of andere manier in de hand moeten houden.” Zielig is het niet, kinderen raken er gewoon aan gewend. “Het gaat om kinderen die net kunnen lopen. Zodra ze iets nieuws kunnen, willen ze dat zo veel mogelijk doen.”

AdvertentieWebinar Medicatie

Het is dus niets om je voor te schamen, zegt Levering, die zelfs hoopt dat meer ouders weer oor het tuigje kiezen en dat de krampachtigheid er vanaf gaat. “Vroeger vonden ouders het geen gek gezicht, maar nu willen we onze kinderen geen enkele belemmering opleggen. Er is een soort ideologie dat kinderen alle ruimte moeten krijgen, zelf als ze zichzelf in gevaar kunnen brengen.”

Zie ook: Lindsey (31) liet zoontje in een tuigje lopen: ‘Ik wil dat mijn kind veilig over straat kan’

Bron: RTL Nieuws

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan