Hóe kinderen worden gevoed is waarschijnlijk net zo belangrijk als wát ze krijgen aan voeding. Een positieve voedselomgeving telt zwaarder dan strikte opvoedregels rondom het eten en drinken. Zorg daarom voor een gezonde eetomgeving voor jonge kinderen. Dit stimuleert de ontwikkeling van gezonde eetgewoontes en een gezond gewicht een leven lang.

Dit blijkt uit een nieuw wetenschappelijk statement van de American Heart Association over de invloed van ouders en verzorgers op de eetgewoontes van kinderen waarover nieuwsvoordietisten.nl bericht. Het statement biedt evidence-based strategieën en is gepubliceerd in Journal of the American Heart Association.

Natuurlijk verzadigingsgevoel

Kinderen worden geboren met een natuurlijk gevoel voor honger en verzadiging. Maar zij worden ook beïnvloed door de sfeer rondom de maaltijden. Hetzelfde geldt voor het gedrag van de ouders en verzorgers rondom eten. Als kinderen door hun ouders/verzorgers onder druk worden gezet om te eten, zal het voor hen moeilijker zijn om te blijven luisteren naar hun natuurlijk gevoel voor verzadiging. In het statement wordt daarom aanbevolen om kinderen gezonde keuzes aan te bieden, maar ze vervolgens zelf te laten kiezen wat ze eten en hoeveel ze eten. Door kinderen aan te moedigen om hun eigen beslissingen te nemen rondom voeding, kunnen ze gezonde eetgewoontes ontwikkelen, aldus de auteurs.

Rol van de ouders

Liever een positieve voedselomgeving dan strikte opvoedregels rondom voeding, zeggen de auteurs. In het statement staat ook dat ouders/verzorgers een rolmodel moeten zijn. Zij kunnen kinderen aanmoedigen om gezonde keuzes te maken door:

  • Een regelmatig eetritme te creëren binnen het gezin
  • Kinderen te laten kiezen uit verschillende gezonde opties
  • Nieuwe gerechten en producten te serveren naast producten die kinderen al kennen en waarderen
  • Regelmatig nieuwe gezonde gerechten te serveren en die zelf met smaak en plezier eten
  • Te letten op de nonverbale signalen van kinderen die aangeven of ze hongerig of verzadigd zijn
  • Geen druk uitoefenen op kinderen om meer te eten dan ze willen

Kieskeurige eters

De auteurs benadrukken dat het voor ouders/verzorgers lastig kan zijn om kinderen vrije keuze te geven, zeker als kinderen kieskeurig zijn. Dit kieskeurige gedrag is normaal voor kinderen tussen de 1 en 5 jaar. Volgens de auteurs helpt het bij kieskeurige eters om een grote variatie aan gezonde producten aan te bieden, het liefst in combinatie met producten die ze zelf al lekker vinden. Het helpt ook als ouders enthousiast eten van het gezonde aanbod.

Autoritair of zonder regels?

Het is niet aan te bevelen om te werken met een autoritaire opvoeding, bijvoorbeeld door te belonen of te straffen als een kind niet wil eten. Op de korte termijn lijkt dit succesvol, maar op de lange termijn heeft dit negatieve effecten. Kinderen leren dan namelijk niet om zelf voedselkeuzes te maken en zelf op hun gevoel van honger en verzadiging te vertrouwen. Uit onderzoek blijkt dat een autoritaire aanpak op het gebied van eten ervoor kan zorgen dat kinderen vaker eten wanneer ze niet hongerig zijn en dat ze minder gezonde keuzes maken.  Aan de andere kant is ook een te toegeeflijke houding niet aan te raden, omdat kinderen dan geen gezonde keuzes maken.

Geef dus gezonde keuzes, maar laat het kind bepalen wat en hoeveel het eet. Deze aanpak zal niet voor alle kinderen werken en de auteurs benadrukken dat ouders niet moeten stressen of de schuld op zich moeten nemen over het eetgedrag van hun kind. Andere factoren, zoals voedselmarketing en sociaal-economische status, spelen immers ook nog een grote rol.

Healthy eating behaviors in childhood may reduce the risk of adult obesity and heart disease >>

Bron:  nieuwsvoordietisten.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan