Wanneer de vader een rol speelt bij het verzorgen en opvoeden, heeft een kind minder kans om overgewicht te krijgen. Dit geldt met name indien de vader geregeld met het kind gaat buitenspelen en in beweging komt.

Dat blijkt uit onderzoek in het kader van het Early Childhood Logitudinal Study-Cohort in de Verenigde Staten waarover NU.nl bericht. De studie, getiteld ‘The longitudinal association between early childhood obesity and fathers involvement in caregiving and decision-making’, is  gepubliceerd in Obesity.

Aanpak onderzoek

In het kader van de studie werden kinderen die in 2001 geboren waren tot hun vierde levensjaar gevolgd. De onderzoekers maakten een selectie van 3.900 kinderen waarbij de vader in huis woonde, maar niet betrokken was bij de opvoeding.

De vaders werd gevraagd om een vragenlijst in te vullen wanneer het kind de leeftijd van twee en vier jaar had. Daarin werd gevraagd naar onder andere de rol van de vader en de mate van bemoeienis met de opvoeding. Bij de kinderen werd onderzoek gedaan naar hun gewicht, dieet, het aantal uren televisiekijken en of het kind regelmatig buiten ging spelen. Ook werd rekening gehouden met het opleidingsniveau van de vader, of de vader wel of niet een baan heeft en de financiële situatie van het gezin.

Gezondheidsvoordelen

Uit het onderzoek blijkt onder meer dat buitenspelen met vaders belangrijk is om obesitas tegen te gaan. Bij deze kinderen neemt de kans op overgewicht met 30 procent af. Het aankleden en wassen van een kind zorgt volgens de onderzoekers voor 33 procent afname in de kans op overgewicht.

De bevindingen zouden volgens de onderzoekers een aanmoediging zijn voor vaders om meer betrokken te zijn bij de opvoeding van hun kind. “Er komt steeds meer bewijs voor het feit dat het belangrijk is dat vaders een rol spelen in het leven van hun kinderen. Onze studie laat zien dat deze inmenging van de vader zelfs gezondheidsvoordelen voor het kind kan hebben”, zegt onderzoeker Michelle Wong.

In de studie werd alleen gekeken naar de rol van de vader. “In vervolgonderzoek is het van belang dat ook de rol van de moeder bij de analyse wordt betrokken”, aldus Wong.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan