Ouders met kleine kinderen hebben niet allemaal dezelfde ondersteuningsbehoefte. Ruimte ontstaat door minder te doen waar minder nodig is. Dit kan met behulp van nieuwe e-consulten in de jeugdgezondheidszorg. Zo ontstaat ruimte om meer te doen waar meer nodig is.
De directeuren-bestuurders van Yunio, JGZ Almere, JGZ Zuid Holland West en GGD Zeeland presenteren met trots het zorgpad ‘e-consulten’. Dit is het resultaat van het ZonMw-project Zorgpad met e-consulten voor peuters met een laag risico op opvoed- en opgroeiproblemen: een gerandomiseerde trial. Het zorgpad is ontwikkeld met professionals, ouders en wetenschappers.
Eerste ervaringen
Na de ontwikkelfase is een pilot uitgevoerd, om de haalbaarheid hiervan in de dagelijkse praktijk uit te testen. Daaruit bleek dat ouders enorm tevreden waren over de e-consulten. Professionals daarentegen veel minder. Oorzaak waren vooral de vele technische problemen in de pilotfase. De mening van ouders motiveerde de professionals echter om toch door te gaan met het zorgpad ‘e-consulten’.
Passend alternatief
Met de in de pilotfase opgedane kennis en ervaring is een vervolgonderzoek opgezet. Centraal hierin stond de waarde van het e-consult ten opzichte van een bezoek aan het consultatiebureau. Hieruit blijkt het e-consult voor een zorgvuldig geselecteerde groep ouders met jonge kinderen echt een passend alternatief te zijn. Negatieve consequenties voor de ontwikkeling en veiligheid van deze kinderen zijn er niet. Alle op deze manier bereikte kinderen blijven goed in beeld, terwijl de vrijkomende tijd voor andere kinderen ingezet kan worden. Hierdoor wordt het mogelijk om meer in te gaan op verschillen tussen gezinnen en hun behoeften.
Verder lezen
Lees verder over het onderzoek op de ZonMw site of in het draaiboek implementatie waarin de resultaten en opgedane ervaring in minder wetenschappelijke taal en meer gericht op implementatie binnen de jeugdgezondheidszorg beschreven is. In het draaiboek implementatie is ook een rekentool opgenomen. Hieraan kunnen eigen organisatie-specifieke kenmerken worden toegevoegd om zo een kostenindicatie te berekenen. De tool maakt meteen duidelijk binnen welke termijn de vrijkomende tijd verwacht kan worden.
Meer informatie is op te vragen bij Ingrid Staal, Adviseur Innovatie en Academisering bij GGD Zeeland, via een e-mail naar ingrid.staal@ggdzeeland.nl.
Zie ook: