Het Zwolse project ‘Wijkgericht werken rond jonge kinderen’ smaakt naar meer. Ouders met kinderen van 0 t/m 6 jaar leerden in ‘mini-dorpen’ samen met beroepskrachten hoe hun gewone leven versterkt kan worden. De aanpak bleek een schot in de roos en leerzaam voor andere gemeenten.  

In Zwolle heeft een leergemeenschap twee jaar lang gewerkt aan preventie-activiteiten voor ouders met jonge kinderen. Dit gebeurde  in drie Zwolse wijken. Het resultaat is dat ouders elkaar beter ondersteunen. Ook zorgen de activiteiten ervoor dat de ontwikkeling van het kind gestimuleerd wordt.

Ouder, professional en onderzoeker

In de leergemeenschap gingen per wijk een ouder, een professional en een onderzoeker samen aan de slag om uit te zoeken wat ouders belangrijk vinden en waar zij behoefte aan hebben om het gewone leven rondom het jonge kind te versterken. Zij ontdekten samen wat de gezamenlijke droom was voor hun wijk. En welke concrete activiteiten daar aan bij konden dragen.

Laagdrempelige activiteiten

Vervolgens zijn een laagdrempelig ontmoetingsnetwerk en activiteiten ontwikkeld. Zoals een oudercafé, peutergym, babybootcamp, samen muziek maken, taalplezier en voorlichtingsbijeenkomsten over peutergedrag. Deze activiteiten zijn gericht op ouders die elkaar kunnen ondersteunen. En de activiteiten voor jonge kinderen hebben een meerwaarde in het stimuleren van de spraak-taalontwikkeling, motoriek en sociale vaardigheden.

Advertentie

Positieve uitkomsten

Uit een kleinschalig onderzoek komt een aantal positieve uitkomsten naar voren. “Wat vooral goed scoort is dat de ouders de ontmoetingsplekken ervaren als een soort van minidorpen”, vertelt projectleider Els Bos-de Groot in een interview in de nieuwe editie van het VROEG-magazine. “In een dorp ken je elkaar en wordt er op elkaar gelet. Ook de sfeer is goed. We merken bovendien dat ouders elkaar onderling beter kunnen geruststellen. Men wil zoveel mogelijk weten over de ontwikkeling van jonge kinderen. Minstens zo belangrijk is dat we, naast geruststellen, er bovenop zitten als er extra zorg nodig is.” Dit gebeurt vaak vanuit begeleiding van het gezin, door professionals die gespecialiseerd zijn in het jonge kind en makkelijk toegankelijk zijn voor ouders vanuit de ontmoetingsplekken.

Bos-de Groot hoopt dat andere gemeenten de aanpak overnemen. “Dan kun je het stap voor stap gestructureerd opzetten aan de hand van onze ervaringen. Iedere gemeente kan ons inroepen voor advies. De kunst is om het echt samen te doen.” Lees het interview >>

Meer informatie

Bronnen: VROEG-magazine / zonmw.nl 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

AdvertentieAbonneren op lentenummer
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan