Paulien Kuipers, GZ-psycholoog en auteur van ‘Eerste hulp bij hechting’, en Nike Mencke, lactatiekundige en IMH-generalist, verzorgen op 10 oktober samen de 2024-editie van de VROEG-lezing. Het thema is ‘Helpen hechten met woorden’. De lezing wordt gevolgd door een informeel drie gangen netwerkdiner. Locatie is de sfeervolle en goed bereikbare ‘De Kapel’ in Bloemendaal.

Tijdens de 2024-editie van de VROEG-lezing op 10 oktober in De Kapel gaan Paulien Kuipers en Nike Mencke in op wat jij binnen je werk kunt doen om de band tussen een ouder en een kind te versterken. Allereerst ten aanzien van het verbeteren van de ouder-kindrelatie; daar worden vaak kansen gemist. Daarnaast is er te weinig oog voor het ‘afhechten’ zodat een kind zich weer verder kan ontwikkelen. Aan- en afhechten zijn beide belangrijk.

Speciale aandacht besteden de sprekers aan taal en woorden. Welke woorden en zinnen zijn helpend, welke juist niet? Hoe betrek je een jong kind in een gesprek, zodanig dat de ouder-kind band verbetert?

Aandacht krijgt ook de hechtingsstijl van zorgprofessionals. Zij moeten immers woorden uitspreken tegen ouders en kind die soms in hun keel blijven steken. Niet in de laatste plaats omdat het henzelf raakt.

Waar Nike vooral werkervaring heeft met het pasgeboren kind, heeft Paulien in haar loopbaan met gezinnen en kinderen van alle leeftijden gewerkt. Rode draad is dat het altijd draait om herstel van begrip voor elkaar, om aandacht over en weer, om herstel van de liefdesband.

Paulien Kuipers werkte na haar studie Orthopedagogiek / kinderpsychologie vele jaren in instellingen voor jeugdhulpverlening. In 2011 richtte zij Stichting Kinderleven op om de focus te leggen op het helpen verbeteren van de relatie tussen ouders en hun jonge kind. Paulien is auteur van het boek ‘Eerste hulp bij hechting’.

Nike Mencke, is verloskundige (niet praktiserend), lactatiekundige IBCLC en Infant Mental Health generalist.

Praktische informatie

Datum: donderdag 10 oktober 2024 van 15.15 uur tot 20.30 uur

Programma: 15.15 uur: ontvangst met koffie of thee

AdvertentieNomineren Vroegwerker

16.00 uur: presentatie door Paulien en Nike

18.00 uur: informele borrel

18.30 uur: samen aan tafel

20.30 uur: afsluiting

Locatie: De Kapel te Bloemendaal
Potgieterweg 4, 2061 CT Bloemendaal

Kosten: exclusief btw en inclusief drankjes en maaltijd

€ 99,00

€ 89,00 voor abonnees op het VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

AdvertentieVroeg-congres artikel
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan