De missie van de jeugdgezondheidszorg (JGZ) is: alle kinderen in Nederland kunnen veilig en gezond opgroeien. Een sterke JGZ kan hierin het verschil maken door te investeren in ouderschap. Het NCJ heeft een infosheet en een theorietool ontwikkeld om professionals hierin te ondersteunen.

Ouders spelen een sleutelrol in een gezonde hechting en de ontwikkelingskansen van een kind. Het is daarom in het belang van een kind dat een ouder zich goed voelt in het ouderschap.

Investeren in ouderschap

Wanneer je werkt met ouders, is het belangrijk je ieder contact opnieuw te beseffen wat het betekent om een ouder te zijn. Wat komt er allemaal bij het ouderschap kijken, wat wordt er van ouders gevraagd en hoe gaan zij hiermee om? Uitgangspunt hierbij is dat iedere ouder het beste voor heeft met zijn kind. Door aan te sluiten bij ouders en te investeren in het ouderschap kan de JGZ een vanzelfsprekende gesprekspartner worden om vragen, onzekerheden en frustraties rondom het ouderschap mee te bespreken.

Infosheet

De infosheet gaat in op de verschillende dimensies van ouderschap en de rol die de JGZ kan spelen om het ouderschap te versterken.

Bekijk de Infosheet investeren in Ouderschap >

Theorietool

Kennis over ouderschap helpt professionals om ouders te ondersteunen bij het (her-)vinden van hun kracht. De ouderschapstheorie van Alice van der Pas biedt hiervoor handvatten. De theorietool vat de ouderschapstheorie samen en is geschreven voor JGZ-professionals.

Bekijk de Theorietool ouderschap >

Bron: NCJ

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan