Intensief bewegen voor gezondheid kind belangrijker dan minder zitten

1
1612
jongetje op strand

Regelmatig intensief bewegen is voor het bevorderen van de gezondheid van kinderen belangrijker dan minder zitten. Dit concluderen VUmc-onderzoekers Mai Chin A Paw en Teatske Altenburg in een nieuwe studie.

De wetenschappers analyseerden de gezondheidseffecten van beweeg- en zitgedrag bij ruim 450 Deense kinderen. De kinderen waren gemiddeld 60 minuten per dag matig intensief actief en zaten gemiddeld 7 uur. Voor deze studie, gepubliceerd in het International Journal of Obesity, werden de kinderen een jaar gevolgd. Hun beweeg- en zitgedrag werd twee keer een week gemeten met behulp van beweegmeters. De gezondheid van de kinderen werd gemeten middels middelomtrek, bloeddruk en vet- en suikerspiegels in het bloed.

De actievere kinderen hadden een kleinere middelomtrek en gunstigere bloedsuiker- en vetwaarden. Zitten had geen verband met de gezondheid van deze actieve groep kinderen. Ook maakte het niet uit of het zitten en bewegen af en toe plaatsvond of in periodes van tenminste 10 minuten achter elkaar. Mai Chin A Paw: “Dagelijks matig intensief bewegen heeft een positief effect op de gezondheid van kinderen.”

Total volume versus bouts: prospective relationship of physical activity and sedentary time with cardiometabolic risk in children

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here