Keizersnede vergroot kans op autisme en ADHD

1
2668
keizersnede

Met een keizersnede geboren kinderen hebben meer kans op autisme en ADHD dan kinderen die via de natuurlijke weg geboren zijn. Mogelijke verklaring is dat een baby in het laatste geval meer goede bacteriën voor het immuunsysteem van de moeder meekrijgt.

Dat blijkt uit Zweeds onderzoek waarover eoswetenschap.eu bericht. De onderzoekers bestudeerden 61 eerdere onderzoeken die gegevens van in totaal ruim 20 miljoen geboortes uit 19 verschillende landen bevatten. Uit de analyse bleek dat kinderen die met een keizersnede geboren waren een grotere kans hadden om zowel autisme als ADHD te ontwikkelen in vergelijking met kinderen die via de natuurlijke weg ter wereld kwamen.

De onderzoekers keken ook naar andere aandoeningen waaronder eetstoornissen, obsessief compulsieve stoornis (OCD) en leerproblemen. De kans hierop bleek niet afhankelijk van de manier waarop het kind geboren was.

Hoe het kan dat een keizersnede de kans op autisme en ADHD verhoogt, is nog onduidelijk. Eerdere studies toonden al aan dat een keizersnede onder meer gelinkt is aan astma, allergieën, obesitas en diabetes. Mogelijk krijgt de baby via de natuurlijke weg meer goede bacteriën van de moeder mee die nodig zijn voor het immuunsysteem.

De bevindingen zijn gepubliceerd in JAMA Network Open.

Bron: eoswetenschap.eu

 

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

1 REACTIE

  1. Is het niet precies andersom? Een baby met ASS loopt een hoger risico op problemen tijdens de geboorte (vanwege het ingewikkelde samenspel van brein baby en brein moeder) en daardoor is de kans op een ingreep tijdens het geboorteproces groter?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here