Immuuntherapie kan de overlevingskans van baby’s met een agressieve vorm van leukemie sterk verbeteren. Dat meldt het Prinses Máxima Centrum op basis van nieuw onderzoek. Volgens het centrum wordt immuuntherapie met het geneesmiddel blinatumomab nu wereldwijd standaard.

Behandeling met immunotherapie is veilig en effectief voor baby’s met leukemie. Dit blijkt uit een nieuwe klinische studie in New England Journal of Medicine. Immunotherapie met blinatumomab leidt tot een sterk verbeterde overlevingskans – van 66% naar 93% – voor de groep kinderen met een agressieve vorm van acute lymfatische leukemie (ALL). Ook hadden deze kinderen minder bijwerkingen van de behandeling. Op basis van de resultaten wordt blinatumomab nu wereldwijd standaardtherapie voor baby’s met deze agressieve vorm van leukemie.

Slechte prognose

Driekwart van de baby’s met acute lymfatische leukemie (ALL) – drie baby’s per jaar in Nederland – heeft een bepaalde fout in het DNA van de leukemiecellen. Deze zogenaamde KMT2A-herschikking leidt tot een agressieve vorm van ALL met een slechte prognose. Ondanks het intensiveren van chemotherapie lukte het in de laatste decennia niet de prognose voor deze baby’s te verbeteren.

Intensieve chemotherapie werkt heel goed bij de helft van de baby’s. Maar bij de andere helft van de kinderen is de ziekte binnen twee jaar teruggekeerd, of zijn kinderen overleden aan de ziekte of soms de bijwerkingen van de therapie. 90% van de recidieven – het terugkomen van de kanker – vindt plaats tijdens de twee jaar durende therapie.

Aanzienlijke verbetering

De overlevingskans van baby’s die bovenop de chemotherapie ook één maand immunotherapie kregen was aanzienlijk groter: 93% van hen was twee jaar na diagnose nog in leven, vergeleken met 66% van de kinderen die in het verleden alleen met chemotherapie waren behandeld. Dat brengt de overleving van de groep baby’s met een KMT2A-herschikking in hun leukemiecellen op het peil van de gemiddelde overleving van oudere kinderen met deze vorm van bloedkanker.

Advertentie

Twee jaar na diagnose was bij 18% van de baby’s behandeld met blinatumomab, sprake van terugkeer van de kanker of overlijden. Ook dat wijst op een sterke verbetering ten opzichte van baby’s behandeld binnen het Interfant-06 protocol, zonder immunotherapie. Bij die groep was bij 51% sprake van een recidief of

Internationale klinische studie

Onderzoekers in het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie leidden een internationale klinische studie naar de veiligheid en werking van blinatumomab bij baby’s met ALL. Tussen 2018 en 2021 werden 30 kinderen in 9 landen – van wie 9 kinderen in Nederland – behandeld met dit middel. Het werd toegevoegd aan de bestaande behandeling met chemotherapie, het zogenaamde Interfant-06 protocol. Het team vergeleek de uitkomsten met die van 214 kinderen die in de jaren daarvoor waren behandeld met de Interfant-06 standaardtherapie. Dit is dezelfde behandeling, maar dan zonder blinatumomab.

‘Het is fantastisch om te zien dat we voor baby’s met ALL zo’n vooruitgang hebben geboekt’, aldus dr. Inge van der Sluis, kinderoncoloog en klinisch farmacoloog in het Prinses Máxima Centrum. ‘Dit was een kleine studie, maar met een duidelijk genoeg resultaat. Daarom krijgen alle baby’s met deze vorm van leukemie nu immunotherapie als onderdeel van de standaardbehandeling. In een grotere studie met meer kinderen willen we het effect van blinatumomab bevestigen. Ook willen we bekijken of baby’s baat hebben bij twee kuren blinatumomab en vermindering van chemotherapie, om zo de kwaliteit van leven nog verder te verbeteren.’

De resultaten van de internationale klinische trial zijn vandaag gepubliceerd in het prestigieuze New England Journal of Medicine. De studie is gefinancierd door de Prinses Máxima Centrum Foundation en de farmaceut Amgen.

Bron: research.prinsesmaximacentrum.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Advertentie
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

Advertentie

"*" geeft vereiste velden aan