Jonge kinderen en hun ouders lijden enorm onder de angst en paniek in veel Oekraïense steden. Om hen te ondersteunen, hebben Vakblad Vroeg en IMH Nederland de handen ineengeslagen.

Een eerste initiatief is een gratis Engelstalig webinar vanavond voor zorgprofessionals in de Oekraïne die met zwangeren en gezinnen met jonge kinderen werken. Uit de vele aanmeldingen blijkt dat hier grote behoefte aan is.

Op dinsdagavond 5 april vindt een soortgelijk webinar – eveneens gratis – plaats voor Nederlandse zorgprofessionals om vluchtelingengezinnen in ons land te ondersteunen. Binnen enkele dagen hebben zich hier al meer dan 300 hulpverleners voor aangemeld.

Daarnaast is er op de websites van beide organisaties een Engeltalige informatiepagina geopend met praktische informatie over het voorkomen en behandelen van trauma bij jonge kinderen. Hierop staat veel oudervriendelijke tools om traumagerichte hulp te bieden. Ouders zélf kunnen er goed terecht, zo toegankelijk is het. Bijvoorbeeld gewoon het item over Sesamstraat aanklikken of doorklikken naar verloskundige hulp online. Deze wordt voortdurend geactualiseerd en suggesties voor tools, handreikingen en informatieve filmpjes zijn van harte welkom.

De Engelstalige websitepagina’s van beide organisaties richten zich specifiek op zorgverleners in Oekraïne die werken met zwangere vrouwen en jonge kinderen. Ook ouders vinden hier nuttige tips. De informatie is echter interessant voor professionals wereldwijd die meer willen weten van traumasensitieve zorg in tijden van stress en rampspoed. Hetzelfde geldt voor het webinar van vanavond. Daarom wordt dit opgenomen zodat het voor zorgprofessionals waar dan ook terug is te zien.

Meer informatie

Engelstalige informatiepagina’s:
www.vakbladvroeg.nl/trauma-informed-care  | www.imhnederland.nl/trauma-informed-care

Webinar 22-03 for Ukraine therapists:
www.vakbladvroeg.nl/product/free-webinar-for-ukraine-therapists

Webinar 05-04 – Trauma Informed Care voor vluchtelingen met jonge kinderen: www.vakbladvroeg.nl/05-04-trauma-informed-care-voor-vluchtelingen-met-jonge-kinderen

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan