Moedermelk kan chemische verontreinigingen bevatten. Deze kunnen vervrouwelijking van het voortplantingssysteem van jongens versterken. Dit kan onder meer leiden tot het niet indalen van teeltballen, borstontwikkeling en ongezond sperma. Dat blijkt uit onderzoek van VU-ecoloog Bérénice Collet, waarover VU Magazine bericht.

Het onderzoek toont aan dat bij pasgeborenen de werking van de androgenen, de groep van hormonen die voor mannelijke eigenschappen zorgt, opvallend laag is. “Nu blijkt dat er in moedermelk stoffen zitten die de werking van de androgenen verstoren”, aldus Bérénice Collet. “Van de 199 moedermelkmonsters die ik heb geanalyseerd, bleken 129 stuks vervuild met anti-androgene verbindingen.” Deze chemicaliën zitten in alledaagse producten, zoals cosmetica, meubels en plastic voedselverpakkingen. “Het zijn chemicaliën die na inname ongeveer een week in ons lichaam blijven zitten en deze zijn daarom niet verboden. Wanneer je de producten echter dagelijks gebruikt, is er sprake van een continue aanwezigheid. En nu blijkt dat juist deze chemicaliën gevaarlijk zijn.”

Gevolgen voor de ontwikkeling

Een en ander kan namelijk gevolgen hebben voor de ontwikkeling van jongens. “Veel mechanismen die androgenen nodig hebben, worden vertraagd. Ons onderzoek richt zich op de relatie tussen androgenen en cryptorchisme, oftewel een niet-ingedaalde teelbal. Dit probleem is in de eerste weken te verhelpen met een operatie. Maar wanneer dit niet of te laat wordt verholpen, kan het leiden tot een verminderde ontwikkeling van spermacellen. De kiemcellen, die zich later ontwikkelen tot spermacellen, zitten dan te lang in de buikholte. Daar is de temperatuur te hoog. De ontwikkeling naar sperma verloopt hierdoor slechter of helemaal niet. Daarnaast is onze hypothese dat een verminderd androgene werking gevolgen kan hebben op de lengte van de penis, borstontwikkeling en een verlaagd libido.”

Bloed uit navelstreng

Collet wijst erop dat moedermelk qua samenstelling vergelijkbaar is met bloed uit de navelstreng. “Nu blijkt dat moedermelk vervuild is, is onze hypothese dat ongeboren baby’s via het bloed in de navelstreng ook al anti-androgene stoffen binnenkrijgen. Dit bloed is echter beperkter te verkrijgen, waardoor we hebben gekozen voor het onderzoeken van moedermelk. Mocht onze hypothese kloppen, dan zou dat betekenen dat kinderen niet alleen vaak een jaar na de geboorte anti-androgene stoffen binnenkrijgen, maar ook al voordat ze het levenslicht hebben gezien.”

Opstellen richtlijnen

Moedermelk wordt gezien als de beste voeding voor baby’s. Het is dan ook niet de bedoeling van Collet om moeders te ontmoedigen om borstvoeding te geven. “Dat maakt dit onderzoek soms ook lastig te verdedigen. Ik denk wel dat het belangrijk is om te weten waar je je kind mee voedt. We kunnen nu nog niet zeggen wat vrouwen niet moeten eten en welke verzorgingsproducten zij beter kunnen laten staan. Combinaties van chemicaliën kunnen in sommige gevallen zorgen voor een tegengaan van androgene werking en in andere gevallen zijn ze onschadelijk. Er is dus nog veel onderzoek nodig en ik hoop dat we in de toekomst richtlijnen kunnen opstellen voor zowel moeders als hun baby’s.”

Advertentie

Bron: vumagazine.nl

Zie ook:

Steeds minder chemische stoffen in moedermelk
Vetsamenstelling moedermelk gunstiger voor hersenontwikkeling dan kunstmelk

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan