Vetsamenstelling moedermelk gunstiger voor hersenontwikkeling dan kunstmelk

0
1238
baby drinkt van borst

Borstgevoede kinderen zijn in het voordeel als het gaat om de ontwikkeling en functie van de hersenen ten opzichte van kinderen die flesvoeding krijgen, dat is wetenschappelijk aangetoond. Nu blijkt dat de kwaliteit van vet in de zuigelingenvoeding bepalend kan zijn voor de ontwikkeling en functie van de hersenen.

Dat concludeert Lidewij Schipper in haar promotieonderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Schipper keek naar twee aspecten van de lipidekwaliteit: de omega 3- en 6-meervoudig-onverzadigde vetzuurcompositie en de manier waarop lipiden structureel georganiseerd zijn in melk (druppelgrootte en complexiteit van het oppervlak).

Vetsamenstelling sleutel

Ze toonde bij muizen aan dat zowel de n-6/n-3 verzuursamenstelling als de fysische eigenschappen van vetdruppels in voeding (langdurige) gevolgen kunnen hebben op het niveau van de celmembraan, neurale circuits en functie van de hersenen. Moedermelk en kunstmatige flesvoeding verschillen juist in deze twee aspecten van vetkwaliteit van elkaar. Dat zou een deel van de (lange termijn) voordelen kunnen verklaren die worden waargenomen bij borstgevoede kinderen in vergelijking met kinderen gevoed met kunstmelk met betrekking tot de ontwikkeling en functie van de hersenen, evenals verschillen in metabole gezondheidsrisico’s later in het leven.

Verbeteren vetkwaliteit

Meer kennis over de mechanismen die betrokken zijn bij de effecten van voeding op hersenontwikkeling en functie kan leiden tot betere voedingsadviezen voor zwangere en zogende vrouwen, waaronder aanpassingen in kunstmatige voeding voor zuigelingen en kinderen die geen borstvoeding krijgen. Het feit dat de hersenmembraansamenstelling, -structuur en -functie in het vroege leven mede bepalend zijn voor de gezondheid gedurende het verdere leven, maakt dat het verbeteren van de vetkwaliteit van voeding tijdens het vroege leven zou kunnen worden gebruikt als een strategie om de levenslange gezondheid en kwaliteit van leven te verbeteren.

Dietary lipid quality, environment and the developing brain

Bron: RUG 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here